Fransız Le Figaro dergisinden Başkan Erdoğan'a büyük övgü: Türkiye'yi vazgeçilmez yaptı

Son dakika haberi | Başkan Erdoğan'ın son dönemde yürüttüğü diplomasi trafiği dünyaca ünlü Fransız Le Figaro dergisinin analiz konusu oldu. Analizde Türkiye'nin diplomasi ve barış çağrıları ele alınırken, "Türkiye çok kutupluluk virtüözü haline geldi" değerlendirmesinde bulunuldu. Le Figaro'nun ardından Alman RND'den de Başkan Erdoğan'a büyük övgü geldi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Ağustos 2022 , 14:23 Güncelleme Tarihi :21 Ağustos 2022 , 14:40
Fransız Le Figaro dergisinden Başkan Erdoğan’a büyük övgü: Türkiye’yi vazgeçilmez yaptı

Fransız Le Figaro dergisi 'Erdoğan'ın diplomasisi Türkiye'yi nasıl Türkiye'yi uluslararası sahnede vazgeçilmez konuma getirdi' sorusunu sordu.

Le Figaro Ukrayna ve Rusya tahıllarının yeniden ihracata başlamasının Türkiye'nin eseri olduğunu yazdı. Erdoğan'ın hem Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile hem de Rusya lideri Putin ile görüştüğüne vurgu yapıldı. Söz konusu analizde 'Erdoğan bugün kendini barış yapıcı ve herkes ile diyalog kuran biri olarak sunuyor' denildi.

'TÜRKİYE, UKRAYNA'DAKİ SAVAŞIN İLK GALİBİ OLABİLİR Mİ?'
'Türkiye, Ukrayna'daki savaşın ilk galibi olabilir mi?'
sorusunun sorulduğu yazıda Türkiye'nin dünyada 6'ncı en geniş büyükelçilikler ağına sahip olan ülke konumunda olduğuna vurgu yapıldı ve 'her şeyden önce daha barışçıl ve çok aktif bir Türk dış politikasını ortaya koymaktadır' denildi.

Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde Türkiye uzmanı olan Dorothee Schmid, Türkiye'nin arabulucu ve barış yapıcı rolü oynamayı göze alan bu yeni politikasının etkileyici bir ekonomik, askeri ve diplomatik yeniden konumlandırma üzerine kurulu olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE ÇOK KUTUPLULUK VİRTÜÖZÜ HALİNE GELDİ'
Yazıda görüşlerine yer verilen IRIS düşünce kuruluşunun araştırma direktörü eski Büyükelçi Jean de Gliniasty, 'Türkiye çok kutupluluk virtüözü haline geldi' değerlendirmesinde bulundu.

Yazıda bunların yanı sıra İsrail ile normalleşen ilişkilerin de üzerinde duruldu.

Türkiye'nin İran Libya ve Suriye söz konusu olduğunda sık görüşülebilir ve baz geçilmez bir ülke haline geldiği vurgulandı.

Le Figaro 'Normalleşme diplomasisi meyvesini veriyor' ifadesini kullandı. Ermenistan ile olan ilişkilerin de normalleşme yolunda olduğu ifade edildi.

Ayrıca Erdoğan'ın Türkiye'yi gaz açısından batı ve Rusya arasında merkezi bir platform olarak inşa ettiği söylendi.

BİR ÖVGÜ DE ALMAN RND'DEN
Alman medya kurumu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tehlikesini önceden görüp arabuluculuk teklif ettiğini hatırlatarak, "O dönemde Batı'da çok azı yakın zamanda olacak bir Rus işgaline inanıyordu. Oysa Erdoğan açık bir şekilde yaklaşan savaş tehlikesini gördü." diye yazdı.

RND'nin internet sayfasına yer alan yorumda, Başkan Erdoğan'ın, perşembe günü Lviv'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile ortak basın toplantısında savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağına inandığını söylediğine işaret edildi.

Yorumda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisinin yıldırılmasına izin vermiyor: Savaşı müzakere masasında bitirmek için Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olmak istiyor. Ancak arabulucu Erdoğan, kendi çıkarlarını da takip ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

"ERDOĞAN SAVAŞ TEHLİKESİNİ BATI'NIN GERİ KALANINDAN DAHA ÖNCE GÖRDÜ"
Rusya birliklerini geçen sonbaharda Ukrayna sınırına çıkardığında Erdoğan'ın arabuluculuk yapmayı teklif ettiği ve ihtilafın diplomatik çözülmesi konusunda ikazda bulunduğu aktarılan yorumda, "O dönemde Batı'da çok azı yakın zamanda olacak bir Rus işgaline inanıyordu. Oysa Erdoğan açık bir şekilde yaklaşan savaş tehlikesini gördü." ifadesi kullanıldı.

Yorumda, Erdoğan'ın o dönemde ve bugün de hala Zelenskiy ve (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile iyi kişisel bağları olan çok az yabancı devlet ve hükümet başkanı arasında yer aldığına dikkat çekilerek, "Türkiye Devlet Başkanı ikisini de memnun etmeye çalışıyor: Türkiye, Ukrayna'ya insansız hava araçları tedarik ediyor. Ancak aynı zamanda Türkiye Batı'nın Rusya'ya karşı yaptırımlarını tek NATO ülkesi olarak uygulamıyor." denildi.

Başkan Erdoğan'ın Moskova ile iyi bir bağlantısı olduğunu ve Putin'in son aylarda başka hiçbir Batılı politikacıyla Türk Devlet Başkanı kadar sık görüşmediğine işaret edilen yorumda, "Yakın ekonomik ilişkiler var. Geçen sene Türkiye, petrol ithalatının 4'te 1'ini ve doğal gazı ihtiyacının yarısını Rusya'dan aldı. Ayrıca Rus devlet şirketi Rosatom Akdeniz kıyısında Mersin yakınlarında Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa ediyor. Rusya, bir ihracat pazarı olarak ve Türk turizmi için de önemli bir rol oynuyor." ifadelerine yer verildi.

Yorumda, Erdoğan'ın son aylarda savaşın iki tarafını masaya getirmek için sürekli girişimde bulunduğu belirtilerek, Erdoğan'ın, arabulucu olarak başarılı olmasıyla sadece uluslararası olarak takdir edilmeyi değil, aynı zamanda gelecek ilkbaharda yapılacak seçimlerde ihtiyaç duyd

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN