POLİSLERE ÖVGÜLER YAĞDIRDI
Resmi makamlar bilançoyu 525 olarak açıkladı. Ölenlerin 43'ünün güvenlik güçlerinden olduğu belirtildi. Cesetleri tek tek saydıklarını belirten Müslüman Kardeşler ise ölü sayısının en az 4 bin 500 olduğunu söyledi. Katliamın boyutları ise dün gün yüzüne çıktı. Adeviyye'deki İmam Camii, 300'den fazla cesetle doldu. Yakınlarını kaybedenler camiye gidip, cesetleri teşhis etti. Feryatlar birbirine karıştı. Gözler ise katillere çevrildi. Darbenin ardından atanan geçici hükümetin Başbakanı Hazım el-Biblavi, vahşeti savundu.
'MEYDANLARI BOŞALTACAĞIZ'
Harekete geçmekten başka seçeneklerinin olmadığını açıklayan Biblavi, Müslüman Kardeşler ile uzlaşmanın sağlanması için fırsat verdiklerini ancak olayların kabul edilemez bir hal aldığını söyledi. Müdahale sırasında polisin sağduyulu davrandığını öne süren Biblavi, emniyet teşkilatına teşekkür etti. Vahşeti büyük bir gururla savunan Biblavi, daha sonra kan kusan darbeci Sisi ile görüştü. Darbeciler ve yandaşları, insanlık tarihine geçen utançla gurur duyarak, objektiflere gülümsedi. İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise Müslüman Kardeşler'in polise silahla saldırması sonucu olayların çıktığını söyledi. İbrahim, Mısır'da oturma eylemine izin vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.
MEYDANLARDA 4 BİN 500 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Başbakan El Biblavi, meydanlarda eylem yapan darbe karşıtlarını vahşice öldüren güvenlik güçlerini yere göğe sığdıramadı. Güvenlik güçleriyle tek tek tokalaşan Biblavi, polisin olaylarda sağduyulu davrandığını açıkladı.
VALİLİĞİ YAKTILAR
Başkent Kahire'nin El- Herem Caddesi'ndeki Giza Valilik binası, katliamı protesto eden kalabalık grup tarafından basıldı. Protestocular valilik binasını ateşe verdi.
CESETLER TANINMAZ HALE GELDİ
Sisi ve kuklalarının yaptığı katliamda ölenlerin isimleri, Kahire'nin çeşitli noktalarına asıldı. Mısır güvenlik güçlerinin meydandaki direnişi kırmak için yaptığı saldırı sırasında yanan bazı cesetlerin ise tanınmaz hale geldiği için sahipsiz kaldığı belirtildi. Hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaşması nedeniyle de cesetlerin saklanması ciddi bir sorun haline geldi. Camilerde pervane ve vantilatörlerle cesetlerin kokmamasına çalışılıyor.
YASAĞI DELDİLER
Kahire'de darbe karşıtları, sokağa çıkma yasağını deldi. Yüzbinler kanlı yönetimi ve katliamı kınadı. Bu arada, ülke genelinde birçok kentte askeri müdahaleler ve çatışmalar yaşandı. Güneydeki Minye kentinde, Enba Musa Kilisesi, kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Giza'da ise katliamı protesto eden grup, valilik binasını yaktı. Yarın için ise Cuma alarmı verildi.
ANKARA SINIRI AŞTI
Darbe yönetimi, katliam karşısında dünyayı harekete geçirmeye çalışan Ankara ile ilgili çirkin bir çıkış yaptı. Mısırlı yetkililer, Türkiye'yi iç işlerine karışmakla suçladı. Mısır Dişişleri Bakanlığı, "Türkiye iç işlerine karışma sınırını aştı" dedi. Türkiye Mısır'daki olayları 'katliam' olarak nitelendirerek BM Güvenlik Konseyi'ni harekete geçmeye çağırmıştı. Konsey dün gece Mısır için toplanmaya karar verdi.
İSTİFA BİLMECESİ
Kahire'de darbecilerin yanında yer almasıyla tüm şimşekleri üzerine çeken, daha sonra ise Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılan Nobel ödüllü Muhammed Baradey, önceki gün görevinden istifa ettiğini duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Baradey'in istifasının kabul edilmediği kaydedildi. Baradey'in Mısır dışına çıkmak isterken havaalanından geri çevrildiği de iddia edildi.
ABD DARBESİ
ABD Başkanı Obama, Mısır'da yaşanan olaylarla ilgili ilk kez konuştu. Mısır'la çalışma arzusunda olduklarını belirten Obama, darbecilerin attığı adımları şiddetle kınadı. "Hiçbir siyasi figürün tarafını tutmuyoruz" diyen Obama, Mısır ile yapılması planlanan "Parlak Yıldız" adlı ortak askeri tatbikatın da iptal edildiğini açıkladı.
1 AY DAHA TUTUKLU
Darbeden bu yana nerede tutulduğu bilinmeyen eski Cumhurbaşkanı Mursi'nin tutukluluk süresi 1 ay uzatıldı. Hakkında vatana ihanet ve Hamas'la işbirliği gibi suçlamalar bulunan Mursi hakkındaki iddianamenin tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. Mursi'nin ne zaman mahkemeye çıkarılacağı ile ilgili ise açıklama yapılmadı.
OBAMA KATLİAMIN SUÇ ORTAĞI
Mısır'da yaşanan katliam dünyanın gündemine yerleşti. Dünya basını, insanlık ayıbını manşetten verdi. İşte başlıklar:
The Washington Post
ABD Başkanı Obama, katliamın suç ortağı oldu. Duruş sergilemediği için ülkenin yeni bir diktatörlüğe sürüklenmesine katkı sağladı.
The Times
Cezayir'de tam 10 yıl iç savaş yaşanmış, yüzlerce kişi ölmüştü. Mısır da aynı yola girdi.
Der Spiegel
Mısır savaşıyor. Katliamın ardından gelen olağanüstü hal ilanı ise çelişkili görünüyor.
FT Financial Times
Siyasi krizi çözmede Türkiye ile Katar'ın arabulucuk yapması gerekebilir.
Wall Street Journal
Protestoculara ölümcül bir son verildi. Ülkedeki bölünme artabilir.
The Independdent
Mısır'ın utanç günü. Ülkede bir şey öldü. Süresi dolan şey, Mısır'ın Arap ulusunun ebedi annesi olduğu düşüncesiydi.
Arap basını ise Kahire katliamı konusunda ikiye bölündü. S. Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri gazeteleri, "Müslüman Kardeşler, Mısır'ı yakıyor" dedi. Körfez ülkelerinden sadece Katar, vahşeti kınayan bir uslüp tercih etti. Londra'daki Şark El Evsat ise güvenlik güçlerinin tahrik edildiğini yazdı.