Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? Saldırıya ilişkin ön soruşturma ortaya çıktı: Dikkat çeken alçak irtifa detayı | Nedir bu Mirsad- 1?

Hizbullah'ın İsrail'e düzenliği saldırıya ilişkin ön soruşturma ortaya çıktı. Hizbullah'ın Hayfa'ya düzenlediği saldırıda eş zamanlı olarak 3 İHA, 3 güdümlü füze ve roketler kullandığı kaydedildi. Demir Kubbe'nin 2 İHA'ya müdahale ettiği, üçüncü İHA'yla iletişimin Akka kentinin kuzeydoğusunda kesildiği aktarıldı. Öte yandan Hizbullah'ın Demir Kubbe'yi nasıl deldiği merak konusu olurken, Askeri Stratejist Doç. Dr. Kemal Olçar saldırıya ilişkin A Haber ekranlarında çok çarpıcı ifadelere imza attı. Mirsad -1'e dikkat çeken Olçar, Demir Kubbe'nin büyük zaafını açıkladı. İşte tüm detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Ekim 2024 , 23:32 Güncelleme Tarihi :15 Ekim 2024 , 00:46
Hizbullah Demir Kubbe’yi nasıl deldi? Saldırıya ilişkin ön soruşturma ortaya çıktı: Dikkat çeken alçak irtifa detayı | Nedir bu Mirsad- 1?

İÇİNDEKİLER

Hizbullah'ın gönderdiği ve 4 askerin ölümüne neden olan insansız hava aracının (İHA), "alçak irtifada uçması sebebiyle takibinin yapılamadığı ve kendi kendini imha ettiği düşünüldüğü" için İsrail ordusunu yanılttığı belirtildi.

Saldırıya ilişkin ön soruşturması ortaya çıktı (REUTERS)Saldırıya ilişkin ön soruşturması ortaya çıktı (REUTERS)

İsrail Ordu Radyosunun haberinde, İsrail hava kuvvetlerinin saldırıya ilişkin yürüttüğü soruşturmanın ön sonuçlarına yer verildi.

Hizbullah'ın Hayfa'ya düzenlediği saldırıda eş zamanlı olarak 3 İHA, 3 güdümlü füze ve roketler kullandığı kaydedildi.

İsrail donanması ve savunma sistemi Demir Kubbe'nin 2 İHA'ya müdahale ettiği, üçüncü İHA'yla iletişimin Akka kentinin kuzeydoğusunda kesildiği aktarıldı.

Saldırıya ilişkin ön soruşturması ortaya çıktı (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)Saldırıya ilişkin ön soruşturması ortaya çıktı (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)

DİKKAT ÇEKEN ALÇAK İRTİFA DETAYI

Haberde, "Alçak irtifada uçması veya hava kuvvetlerinin GPS sistemine müdahalesi sebebiyle hava kuvvetleri, İHA'nın kendi kendini imha ettiğini düşündü." ifadesi kullanıldı.

İHA'nın "hava tehdidi olarak sınıflandırılabilecekken bunun gerçekleşmediği" kaydedildi.

İsrail hava kuvvetlerinin, Hayfa'nın güneydoğusundaki Yokneam bölgesinde halkın şüpheli bir uçak gördüğüne dair bildirimlerde bulunduğunu ancak o sıralarda aynı bölgede bir helikopterin de uçması sebebiyle, bildirimde bulunulan hava aracının İsrail helikopteri olduğunun düşünüldüğü savunuldu.

İsrail Hava Kuvvetlerinin bir kanıt olmadığı sürece İHA'ların kendi kendini imha ettiğini değerlendirmeyeceği, bu kapsamda gelecek günlerde İsrail'in çok sayıda bölgesinde uyarı sirenlerinin yaygın bir şekilde devreye girebileceği, bazılarının da yanlış alarm olabileceği belirtildi.

Hizbullah Demir Kubbe’yi nasıl deldi? Saldırıya ilişkin ön soruşturma ortaya çıktı: Dikkat çeken alçak irtifa detayı | Nedir bu Mirsad- 1?

Mirsad-1 Drone (AA)Mirsad-1 Drone (AA)

İHA'larla "yarım saat bağlantı kesilse ve nerede olduğu bilinmese bile koruma durumuna" geçildiği ifade edildi.

Hizbullah'ın gönderdiği İHA'nın, "Şahid 107" tipi, ağırlığının 3 ila 5 kilogram ağırlığında savaş başlığına sahip olduğu ve GPS sistemiyle çalıştığı aktarıldı.

İHA'nın uzaktan kontrol edilmediği, konum ve rota bilgisinin önceden belirlendiği kaydedildi.

Hizbullah'ın "dikkatli bir şekilde İHA'yı İsrail askerlerinin yemek yediği sırada askeri üssün yemekhanesine hedeflediğinin" değerlendirildiği ifade edildi.

Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)

DEMİR KUBBE NASIL DELİNDİ?

Öte yandan saldırının detayları A Haber ekranlarına gelen 'Melih Altınok ile Sebep Sonuç' programında masaya yatırıldı. Mirsad -1'e dikkat çeken Askeri Stratejist Doç. Dr. Kemal Olçar, Demir Kubbe'nin 3-4 kilometrenin altındaki araçları espit edemediğini belirtti.



Askeri Stratejist Doç. Dr. Kemal Olçar şu ifadelere yer verdi:

Saldırıda Mirsad-1 tipi bir droneden bahsediyoruz. Bir de Raşit tipliler, Şahin tipli drone var. Şahin tipliler İran'dan kalktı 300 tane ve birçoğu Ürdün Havalimanı'nda imha edildi. Bunların özelliği şu çok yapay zeka yüklü değil, çıkış noktasında koordinatları giriyorsunuz varış noktasına kadar kendi başına seyrediyor. Çok uzakan kumanda kontrol yeteneği yoktu. Mirsad'da öyle değil.

Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Mirsad-1 tipi droneden İsrail en az 3 adet tespit etmiş. Ama ondan önce Hizbullah, yüklü miktarda Katyuşa füzesi gönderdi. Demir Kubbe bunlarla uğraşırken, alttan 3 yada 4 kilometerelik irtifa ile yolladığı dronlar etkili oldu. Önce meşgul etmek için havadan bir harekat arkasında dronlar.

Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)Hizbullah Demir Kubbe'yi nasıl deldi? (Takvim.com.tr ekran görüntüsü)

DEMİR KUBBE'NİN BÜYÜK ZAFI

İki tanesi denizden geldiği deniyor. Hizbullah'ın denizde platformu yok. Bir tanesi karadan geldi. İki tanesi imha edildi, bir tanesi radardan kayboldu. Bu şu demekter; Demir Kubbe'nin 3 ya da 4 kilometrenin altı araçları tespit etme yeteneği yok. Demir Kubbe'nin radaır dışına çıkan tek bir Mirsad-1 Dronu nokta olarak hedefi vurdu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN