İHH yetkilileri, daha önce, geçtiğimiz yıl Gazze'ye giden filoda yer alan ve düzenlenen baskında dokuz Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisini, bu yıl bir kez daha bölgeye göndermeye kararlı olduklarını açıklamıştı.
Oruç, dün gazeteye yaptığı açıklamada, "Hedefimiz Gazze'ye yolculuk yapmak değil. Bir gemi göndererek de filoyu iptal ederek de amacımıza hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Oruç'un bu ifadeleri İHH'nin filo planlarıyla ilgili geri adım attığı yorumlarını beraberinde getirdi.
ULUSLARARASI TEMSİLCİLER ATİNA'DA BULUŞACAK
Filoyla ilgili ilk planlarda, farklı ülkelerden aralarında Mavi Marmara da bulunan 27 geminin Kıbrıs adasının güneyindeki uluslararası sularda bir araya gelmesi öngörülüyordu. Oruç yeni filoya katılım gösterecek uluslararası aktivistlerin bu hafta içinde Atina'da bir araya geleceğini ifade etti.
Oruç, "Yeni koşulları değerlendireceğiz. Her ülkenin kendi dengesi var. Bize göre komşumuz Suriye'de yaşanan gelişmeler çok kritik" dedi.
İHH temsilcisi, "Planlarımızı yeniden değerlendiriyoruz. Uluslararası kamuoyu Suriye'ye müdahaleyi değerlendiriyor. Bu Türkiye'yi, Filistin'i ve bölgede barışı çok yakından ilgilendirecektir" derken, bütün faktörlerin birbirleriyle ilişkili olduğunu ve her şeyi bir arada değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
HÜKÜMET MÜDAHALE ETTİ Mİ?
İHH Türk hükümetinin filo planlarına müdahale etmediği konusunda ısrarcı, ancak Ankara'nın örgüte Gazze'ye gemi gönderme kararını yeniden değerlendirme çağrısı yapmasının bu değişiklikte etkili olduğu savunuluyor.
Bu ay başında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu filonun organizatörlerine Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açması ve Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih arasında anlaşma sağlanmasının durumu nasıl değiştirdiğini göz önünde bulundurmaları çağrısı yapmıştı.
Oruç, "Hükümetin uyarıları tuhaf karşılanmamalı" dedi.