Ortadoğu'daki muhalif dalga, Suriye'deki 40 yıllık Esad rejiminin de kapısına dayandı. Yönetimi babası Hafız Esad'dan devralan Beşşar Esad (45), isyanın ortasında kaldı. Muhalifler "reform" sesleriyle sokaklara dökülürken Beşşar Esad ve kardeşi Mahir'in yanıtı ağır oldu. Suriye'de Mart ayından bu yana bin 500 kişi hayatını kaybederken Esad dün devlet televizyonundan halka seslendi. İsyanın başlamasından beri 3. kez ekrana çıkan Esad, ülkesinde yaşananlardan "mikrop" diye tanımladığı muhalifleri sorumlu tuttu. Esad, "Ortada bir komplo var. Fırsatçılar devreye girdi" diye konuştu.
'AF GENİŞLETİLECEK'
Oldukça sert ifadeler kullanan Esad, vaatlerini ise şöyle sıraladı: "Genel seçimler Ağustos'ta yapılacak. Eylül'e kadar reformlar tamamlanacak. Vatandaşlarımız artık temsilcilerini doğrudan seçebilecek. Yolsuzlukla mücadele yasası için bir komite kurulacak. Medyamızı şeffaf bir hale getireceğiz. Anayasanın tamamı değiştirilecek. Af yasasının kapsamı genişletilecek. Ulusal bir diyalog süreci hayata geçirilecek. Bu süreç, önce köylerden başlayacak". Öte yandan Beşşar Esad, konuşmasında Türkiye'ye kaçan sığınmacılara da "Dönün" çağrısında bulundu. Esad, "Ülkenize dönün. Söz veriyorum ordu sizin güvenliğiniz için var" dedi.
'GÖNÜL ALMAK İSTEDİ'
Ancak Beşşar Esad'ın konuşması başta muhalifler olmak üzere kamuoyunu ikna etmedi. Beşşar Esad'ın halka seslenişinin ardından muhalifler sokaklara döküldü. Esad'ın konuşmasını kınayan muhalifler, "Vaatler değişim yönündeki taleplerimizi karşılamıyor" dedi. Beyrut Amerikan Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı Hilal Hasan ise takvim çizmeye çalışan Esad'ın Türkiye'nin gönlünü almaya çalıştığını söyledi. Hasan, "Reformlardan bahsetmedi. Kendi halkıyla ilgili çok kaygılı görünmüyordu. Daha ziyade Türkiye ve Batı için kaygılanıyordu" dedi. Ürdünlü siyasi analist Labib Kamhavi de Esad'ın amacının Türkiye'yi sakinleştirmek olduğunu söyledi.
GEL iN GöRüN
Suriye'deki olaylar "kalpten" vurdu. Türklerle evlenen binlerce Suriyeli kadın, memleket hasreti çekiyor. O gelinlerden biri de Halepli Gazal Temur. İşadamı Mehmet Temur ile evli olan Gazal Temur, aylardır ailesini göremiyor. Temur, "Ailelerimizi ziyarete gidersek bizi Türkiye'ye göndermezler" diyor.