Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu Tahran'da suikasta uğramasının ardından saldırı ile ilgili detaylar tek tek ortaya çıkıyor. Hamas suikasttan İsrail'i suçlarken İran'ın Haniye'ye yönelik saldırıyı engelleyememesi ise soru işaretlerine yol açtı. Hamas İsrail'den intikam alacaklarını belirtirken İsrailli gazeteciler ve sosyal medya hesapları yeni bir manipülasyona daha imza attı.
HANİYE'Yİ MOSSAD MI ÖLDÜRDÜ?
Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail, her fırsatta Hamas liderlerini bulundukları ülkelerde öldüreceğine dair açıklamalar yapıyordu. Haniye'nin İran'da uğradığı suikastın ardından gözler İsrail'e yöneldi.
Haniye'nin şehit düştüğü saldırıda füzenin İran'dan değil farklı bir ülkeden ateşlendiği belirtilirken saldırıyı Mossad'ın düzenlediği iddia edildi.
İSRAİLLİ BAKANDAN SKANDAL PAYLAŞIM
İsrail'den saldırı ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi fakat İsrailli yetkililer, skandal paylaşımlarla Haniye'ye nefret kustu. İsrail'in Miras Bakanı Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getirdi" dedi.
HANİYE'NİN FOTOĞRAFINI "ELENDİ" DİYEREK PAYLAŞIYORLAR
İsrailli gazeteciler ve sosyal medya hesapları ise Haniye'nin fotoğrafını "elendi" ifadesi ile paylaşıyor.
İSRAİL'DEN AMIT NAKESH MANİPÜLASYONU
İsrailli hesaplar, ayrıca, Haniye'nin Amit Nakesh isimli bir Mossad ajanı tarafından öldürüldüğünü iddia etti. İddiaya göre Nakesh, daha önce de Mossad'ın düzenlediği pek çok suikastta yer almıştı. Fakat Amit Nakesh'in uluslararası kamuoyunu manipüle etmek için paylaşıldığı, ismin zaten "suikastçı" anlamına geldiği ve böyle biri olmadığı ortaya çıktı.
İsrail'in Mossadlı manipülasyonuna ise tepki yağıyor.
ABD'DEN SUİKASTA ORTAKLIK SORUSUNA CEVAP
Haniye suikastında gözler İsrail'e dönerken ABD'nin suikasttan daha önce haberdar olduğu da iddia edildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ise İsrail'in Hamas liderinin suikastındaki rolü ve ABD'nin bundan önceden haberdar olup olmadığına yönelik sorusuna "Bu konuda size verebileceğim bir şey yok" cevabını verdi.
Uluslararası basında ise Haniye suikastının ardından bölgesel savaş korkusu patlak verdi.