Arz-ı Mev'ud hezeyanı ile Türkiye topraklarını da içine alan haritalar yayımlayama devam eden İsrail bir skandala daha imza attı.
İSRAİL'DEN İLHAK HARİTASI
İsrail Dışişleri Bakanlığı Arapça sosyal medya hesabı, milattan önce var olduğuna inanılan İsrail Krallığının yer aldığı bir harita paylaştı.
BU KEZ BİLADÜ'Ş-ŞAM ÜLKELERİ
"İsrail Krallığının 3000 yıl önce var olduğunu biliyor muydunuz?" sorusunun sorulduğu paylaşımda Biladü'ş-Şam ülkeleri Suriye, Filistin, Lübnan ve Ürdün toprakları, İsrail sınırları içinde gösterildi.
İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ARAPÇA PAYLAŞTI
Skandal paylaşımda şu ifadelere yer verildi
"İsrail Krallığı'nın 3000 yıldır var olduğunu biliyor muydunuz?
İsrail'i 40 yıl boyunca yöneten ilk kral Kral Saul'dur (M.Ö. 1050-1010). Onu yaklaşık 40 yıl boyunca (M.Ö. 1010-970) yöneten Kral Davut izlei. Onu da yine 40 yıl boyunca (M.Ö. 970-931) yöneten Kral Süleyman izledi.
Üç kralın saltanatı 120 yıl sürmüştür ki bu İsrail tarihinde önemli bir zaman dilimidir. Bu yıllar Yahudi yaşamının kültürel, dini ve ekonomik olmak üzere çeşitli alanlarda gelişimine tanıklık etmiştir.
Kral Süleyman'ın ölümünden sonra krallık M.Ö. 931 yılında kuzeyde İsrail Krallığı ve güneyde Yehuda Krallığı, kabilelere dayattığı ağır vergi yükleri ve merkezi politikalar nedeniyle yaşanan iç çatışmaların ardından ikiye bölündü.
Kral Yarovam ben Nabat kuzeydeki İsrail Krallığı'nın kralı oldu (Haritada sarı renkle resmedilmiştir). Halkın acı çektiği bir dönemde vergileri artırmayı seçen Rehoboam bin Süleyman'ın güney krallığından ayrı bir kimlik oluşturmak için Dan ve Beytel'de iki tapınma merkezi kurdu.
Kuzeydeki İsrail Krallığı MÖ 722'de Asurluların eline geçene kadar yaklaşık 209 yıl sürdü.
Güneydeki Yahuda Krallığı (yeşil renkte) MÖ 568 yılında Babil İmparatoru Nebukadnessar'ın eline geçene kadar yaklaşık 345 yıl sürdü.
Bu bölünme İsrail halkının tarihi boyunca siyasi çatışmalara yol açmış ve etkileri yüzlerce yıl sürmüştür.
Ancak Diaspora'daki Yahudi halkı, güçlerini ve yeteneklerini yeniden canlandırmak ve 1948'de İsrail Devleti olarak ilan edilen ve Orta Doğu'daki tek demokrasi haline gelen devletlerini yeniden inşa etmek için çabalamaya devam etti."
ORTA DOĞU'DAN TEPKİ YAĞDI
Suriye, Filistin, Lübnan ve Ürdün'ü içine alan Biladü'ş Şam haritası ile İsrail'in amacı bu bölgeleri kendi hakimiyetine almak. İsrail Dışişleri Bakanlığının Arapça sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma özellikle Ürdün ve Filistin'den büyük tepki geldi.
Suudi Arabistan kanalı El-Arabiya, Katar kanalı El Cezire ve Orta Doğu'daki daha birçok yayın organı İsrail tarafından paylaşılan haritanın ilhak girişimi olduğunu belirtti.
Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın yayınlarını sert bir dille kınadı. Bakanlığın resmi sözcüsü Sufian Qudah, krallığın "Filistinlilerin bağımsız ve egemen bir devlet kurma hakkını engellemeyi amaçlayan bu politikaları ve kışkırtıcı açıklamaları kesinlikle reddettiğini" vurguladı.
Filistin resmi haber ajansı WAFA ise Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne'nin İsrail'in skandal paylaşımı ile ilgili "İşgal makamlarına bağlı resmi hesapların Filistin ve Arap topraklarını içeren haritalar yayımlaması ve Batı Şeria'nın ilhak edilmesi ile Gazze Şeridi'nde yerleşim yerleri kurulması çağrısı yapan ırkçı açıklamalar yayımlaması, kınanması ve reddedilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandığını belirtti. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü, "Bu tutum, uluslararası meşruiyet kararlarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalini teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada İsrail'in "Filistin ve Arap topraklarını işgal etme niyetini gün yüzüne çıkardığı" kaydedildi.
Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in paylaştığı haritanın uluslararası meşruiyet kararlarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtildi ve söz konusu haritaların yayımlanmasının İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü "vahşi savaş" da göz önüne alındığında, bölgedeki barış fırsatlarını baltalayabileceği vurgulandı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Arap Birliği, İsrail Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesaplarından Bilad-ı Şam ülkeleri olarak tanımlanan Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye topraklarını İsrail'in "tarihi sınırları" içinde gösteren bir harita yayımlanmasını kınadı.
BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "uluslararası meşruiyet kararlarını ihlal eden provokatif uygulamaların" reddedildiği vurgulandı.
İsrail hükümetine bağlı resmi hesaplar tarafından "tarihi olduğu" iddia edilen ve işgal altındaki Filistin topraklarının yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Suriye'nin bazı bölgelerini de içeren haritaların paylaşılmasının en güçlü şekilde kınandığı kaydedildi.
Yapılan paylaşımların "uluslararası yasaların açık bir ihlali anlamına geldiğine" dikkat çekilen açıklamada, bu tip tutumların "daha tehlikeli bir gerilimi tehdit ettiği ve bölgede barış ve istikrarı sağlama çabalarını engellediği" konusunda uyarıda bulunuldu.
Açıklamada, "Orta Doğu'daki barış sürecini ilerletmek için tüm bölgesel ve uluslararası çabaların desteklenmesinin yanı sıra iki devletli çözüm ve bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunu tehdit eden yasadışı uygulamalara son verilmesi gerekliliği" vurgulandı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in resmi hesaplarında paylaştığı geçersiz harita ve iddiaları reddettiklerini belirtti.
Söz konusu geçersiz haritada Arap ülkeleri olan Ürdün, Lübnan ve Suriye topraklarının İsrail sınırları içinde gösterildiği hatırlatılarak, "Bu tür radikal iddialar, işgal makamlarının işgallerini sağlamlaştırma ve uluslararası normları ihlal ederek ülkelerin egemenliğine saldırılarını sürdürme yönündeki niyetlerinin göstergesidir." denildi.
Açıklamada, uluslararası toplumdan İsrail'in bölge ülkeleri ve halklarına yönelik ihlallerini durdurma talebinde bulunuldu.
Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt da yaptığı yazılı açıklamada, yapılan paylaşımları kınayarak, "İsrail hükümetinin tavrının aşırı sağcılık ve dini takıntı bağlamında okunması gerektiğini" kaydetti.