Regev'in Filistinlilerin ve diğer Müslümanların kutsal duygularını tahrik edecek şekilde, üzerinde İsrail işgali altındaki kutsal Kudüs şehrine ait panoramik bir fotoğrafın bulunduğu giysisi, sosyal medyada tepkilere neden oldu.
Fotoğrafın kolajları yapılarak gerçekleştirilen paylaşımlarda, elbisenin Kudüs fotoğrafı bulunan bölümüne Batı Şeria'yı ikiye bölen duvarın resmi konularak, Filistinlilerin içinde bulunduğu izolasyona dikkat çekildi.
Başka bir kolajda ise Gazze şeridinin bombalanmasına ilişkin bir fotoğraf giysinin o kısmına konuldu.
Sosyal medyada İsrail'in Kudüs'ü işgalini eleştiren pek çok benzer fotoğraf paylaşım rekorları kırdı.
Sosyal medya kullanıcılarının Miri Regev'e tepki olarak paylaştıkları görseller şu şekilde:
Gelecek hafta İsrail'de Kudüs'ün işgalinin 50. yılı kutlamaları yapılacak.
KUDÜS'ÜN TARİHİ
Kudüs, 1516'dan itibaren 400 yıl boyunca Osmanlı himayesi altında kaldı. Osmanlı toprağı olan Filistin, 16 Mayıs 1916'da İngiltere ile Fransa arasında yapılan ve Ortadoğu'nun paylaşılmasını öngören gizli Sykes-Picot Anlaşması ile İngiltere'ye verildi.
İngiltere, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını öngören Balfour Deklarasyonu'nu (1917) yayımladı. Deklarasyona göre diasporada yaşayan Yahudiler, Filistin'e göç etmeye başladı. Yahudilerin Filistin'e gelmesiyle Araplar ile Yahudiler arasında sorunlar başladı. İki halk arasındaki çatışmaların büyümesi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) soruna el attı.
BM, 29 Kasım 1947 tarih ve 181 sayılı kararıyla Filistin'in, uluslararası rejim ile yönetilmesini kabul etti. Bu karara göre Kudüs, statüsü ayrı ve kimseye ait olmayan, BM tarafından yönetilecek uluslararası bir şehir olarak belirlendi.
Kudüs, İsrail'in kurulduğu 1948 yılından sonra yavaş yavaş işgal edildi. İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı ile Kudüs'ü tamamen işgal etti. BM Güvenlik Konseyi 1968 tarih ve 252 sayılı kararıyla İsrail'in Kudüs'ün statüsünü değiştirmek için attığı adımları "geçersiz" ve "yasadışı" ilan etti.