Cezayir Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Cezayir İnsan Haklarını Destekleme Danışma Komisyonu, Fransa makamlarının Fransa'nın Cezayir'deki sömürge dönemini ''pişmanlık gerektiren bir suç'' sayıldığını kabul etmesi gerektiğini belirtti.
Cezayir'in 132 yıl Fransa sömürgesi altında kaldıktan sonra 1 Kasım 1954'te başlattıkları mücadele nedeniyle düzenlenecek kutlamalar öncesi Cumhurbaşkanlığı'nca bildiri yayımladı.
Sömürgenin büyük suç olduğu vurgulanan bildiride, Cezayir halkının hafızasından silinmesi mümkün olmayan bu suçtan dolayı Fransa'nın pişmanlık duyduğunu göstermesi gerektiği ifade edildi.
Pişmanlığın küçültücü bir şey olmadığı vurgulanan bildiride, Fransa'nın ''geçmiş siyasilerin hatalarını kabullenmekte ve resmi olarak itiraf etmekte neden tereddüt ettiğini anlamanın zor olduğu'' kaydedildi.
Bildiride, ''Fransa, imparatorluk kurmak için birçok ülkeyle savaştı. Tarih, Fransa'nın Avrupa'daki ve dünyadaki birçok ülkeyle savaşmış düşmancıl ülke olduğunu hatırlayacak'' ifadeleri kullanıldı.
Fransa'nın ''Cezayir'i sömürgeleştirmesini normal bir olaymış gibi gördüğü'' savunulan bildiride, Cezayir'in taleplerine rağmen Fransa makamlarının sömürge suçunu reddettiği vurgulandı.
Fransa'nın Cezayir ile iyi ilişki kurmasının, sömürge suçunu kabul etmesiyle mümkün olabileceği belirtildi.
Cezayir 1830-1954 yılları arasında Fransa tarafından sömürgeleştirilmiş, 8 yıllık mücadele sonucu 1962'de Cezayir bağımsızlığına kavuşmuştu.