ZIRHLI ARAÇLARLA ÖNLEM
Mısır Sağlık Bakanlığı, 578 kişinin öldüğünü söyledi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise ölü sayısını 2 bin 600 olarak açıkladı. Dün sabah ise Mısır halkı yine gergin bir güne uyandı. Müslüman Kardeşler'in çağrısıyla Mursi taraftarları başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, İsmailiye, Dimyat, Feyyum ve Tanta olmak üzere 28 kentte, "Öfke Cuması" gösterilerine katıldı. Cuma namazından çıkan yüzbinlerce kişi meydanlara aktı. Şiddete başvurmayan eylemciler, "Katliamı kınıyoruz" yazılı pankartlar taşıdı. Sisi'nin askerleri ise gösterileri engellemek amacıyla sokaklarda zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemleri aldı.
ÖLENLERE 'TERÖRİST' DEDİLER
"Vur" emri alan güvenlik güçleri, biber gazı ve uzun namlulu silahlarla demokrasi için meydanlarda toplananlara ateş açtı. Askerler 100'den fazla kişinin ölümüne, bin 500 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Mısır medyası ise olaylardan Müslüman Kardeşler'i sorumlu tuttu. Ordunun sözcülüğünü yapan gazeteler, hayatını kaybedenler hakkında "terörist" diye bahsetti ve "Mısır terörizme karşı direniyor" dedi.
GERÇEK MERMİ İZNİ
Üç gün önce olağanüstü hal ilan eden Mısır'daki geçici hükümet, polise "kendilerini ve kilit önem taşıyan devlet kurumlarını korumak amacıyla" gerçek mermiyle ateş açma izni verdi. Güvenlik güçleri, Öfke Cuması" öncesi, Kahire'de zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sokaklar askerden geçilmedi.
SİSİ, OBAMA'NIN TELEFONUNU AÇMADI
Mısır'daki darbeyi darbe olarak nitelemeyen ABD Başkanı Obama'nın El Sisi'yi aradığı, ancak generalin "çekil" der diye telefonu açmadığı iddia edildi. Mısırlı yetkililerin, Obama'yı geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ile görüştürme teklifinin ise Beyaz Saray tarafından reddedildiği belirtildi.
BM KINAMADI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamla ilgili "acil" toplandı. Ancak toplantıdan kınama kararı çıkmadı. Ülkedeki tüm taraflara, şiddete son vermeleri çağrısı yapıldı.
KÖPRÜDE BALTACILAR SALDIRDI
'Öfke Cuması' eylemi için toplanan yüzbinlerce kişi, 15 Mayıs ve 6 Ekim köprülerinden geçti. Silahsız göstericilere güvenlik güçlerinin yanı sıra "Baltacı" denilen gruplar da saldırdı. Bazı eylemciler, köprüden atlayarak canlarını kurtarmaya çalıştı.
DARBECİLERE KRAL DESTEĞİ
Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır'ın terörizmle mücadelesini desteklediğini ve Mısır'ın iç işlerine karışılmasını kınadığını açıkladı. Bu arada telefonla görüşen Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande, Mısır ile olan ilişkilerin gözden geçirilmesi kararı aldı.
BÜYÜKELÇİ TÜRKİYE'DE
Katliam Türkiye'yi harekete geçirdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı çağırdı. Mısır, Türkiye'nin bu hamlesine Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin'i Kahire'ye çağırarak cevap verdi. Dün İstanbul'a gelen Botsalı, "Kahire'de üzücü bir sessizlik var. Temennimiz Mısır'ın bir an önce sivil yönetime geri dönmesidir" diye konuştu.
'KARŞIMDA BİR NİŞANCI GÖRÜYORUM'
Facebook'a "Karşımda keskin bir nişancı görüyorum" diye yazan Mısırlı gazeteci Habiba (26), vurularak öldürülen binlerce kişinin arasındaydı. Habiba'nın kardeşi, "Annem ablamı aradı. Telefonu açan kişi ablamın öldüğünü söyledi" dedi. Tayfun ER
ÖLENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI
Kahire'de yaşanan katilama Türkiye'nin dört bir yanından lanet yağdı. Darbe karşıtlarına yönelik yapılan müdahalede ölenler için İstanbul Eyüp Sultan ve Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Fatih Camii'ndeki cenaze namazına Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı. Ali ŞAHİN