Açıklamada, bu kapsamda, ilgili ülkelerin, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri" çağrısı yapılarak, BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının operasyonlara gerekçe olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceği, bu tür güç kullanımının, kararda belirtilmiş olan, sivillerin korunması hedefinin dışına çıktığı belirtildi.
"SİVİL ÖLÜMLER VAR"
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen operasyonda sivil kayıpların meydana geldiği yolunda bilgiler alındığını bildirdi.
Bakanlık Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç'in, koalisyon güçlerine, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son verilmesi" çağrısının yapıldığı açıklamasında, hava saldırılarında 48 sivilin öldüğü, 150 sivilin de yaralandığına dair bilgiler alındığı da ifade edildi.
İRAN: KOALİSYON GÜÇLERİNİN NİYETİNDEN ŞÜPHELİYİZ
İran, ''Koalisyon Güçlerinin Libya'da Kaddafi yönetimine karşı saldırısının yeni bir sömürgecilik niyeti taşıdığından şüphe ettiğini'' bildirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Koalisyon Güçlerinin Kaddafi yönetimine karşı askeri operasyonuyla ilgili olarak, ''Sultacı ülkelerin sabıka ve tutumlarına baktığımızda, onların zulüm altındaki ülkeleri işgaldeki niyetlerinin şüphe götürdüğünün görüldüğünü'' söyledi.
Bu ülkelerin, ilk başta halkları himaye için harekete geçtiğini, ancak daha sonra işgal ettikleri ülkelerde askeri üs kurarak kendi çıkarlarını koruduklarını ifade eden Mihmanperest, bunun yeni bir tür sömürgecilik ve hegemonyacılık olduğunu bildirdi.
Mihmanperest, her ülke halkının ve onların meşru taleplerinin desteklenmesini savunduklarını ifade etti.
Bahreyn ve Yemen'deki halk hareketleri ve yabancıların müdahalesine de değinen Mihmanperest, bu ülkelerde haklarını barışçıl yöntemlerle talep eden halka yönelik şiddeti ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdi.
Mihmanperest, Bahreyn ve Yemen'e yabancı müdahalenin bölge güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirtti.
İKİNCİ BÜYÜK İTİRAZ ÇİN'DEN
Rusya'nın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı da Libya'da istikrarın en kısa sürede sağlanmasını istediğini bildirirken, düzenlenen operasyondan dolayı "üzüntü duyduğunu" açıkladı. Çin ayrıca operasyonun sivil can kaybını artırmasından endişe duyduğunu ifade etti.
ARAP BİRLİĞİ: ÇAĞRI YAPARKEN SİVİLLERİ VURAN BİR OPERASYONU KASDETMEMİŞTİK
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkelerinin Libya'nın uçuşa kapalı bölge ilan edilmesi çağrısı yaptığında Batılı güçlerin sivilleri vuracağı bir operasyon düzenlemesini istemediklerini söyledi. Mısır'ın resmi haber ajansının bildirdiğine göre Musa, Arap Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağırdığını da belirtti.