Komşu panikte

İflasın eşiğindeki Yunanistan'da referandum kararı paniğe yol açtı. Yaşanan kaosla halk bankalara koştu. ATM'ler önünde sinirler gerildi; bayılanlar oldu...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :28 Haziran 2015
Komşu panikte

İÇİNDEKİLER

Brüksel'deki Liderler Zirvesi'ne şen kahkahalarıyla damga vuran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras referandum kararı aldı; ülke paniğe kapıldı. Haftalardır ATM'lerden toplamda milyarlarca eurosunu çeken Yunanlılar, uzlaşma sağlanamayacağı ve ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişesiyle bir kez daha bankalara koştu. Önceki gece sabaha kadar banka ATM'lerinin önünde bekleyen Yunanlılar arasında makinalarda nakit sıkıntısının başlamasıyla sinirler iyice gerildi. Birbirleriyle kavga eden çok sayıda Yunanlı arasında yorulup bayılanlar da oldu. Yunanistan Başbakanı Çipras, kreditörlerin öne sürdüğü koşulların sonu gelmeyen kemer sıkma politikalarını kabul etmek anlamına geldiğini, buna rağmen referandum sonucunun ne şekilde olursa olsun buna uyacağını söyledi.

7'NCİ KEZ İFLASIN EŞİĞİNDE
Resmi kreditörleriyle yaklaşık 5 aydır sürdürdüğü müzakerelerden sonuç alamayıp 7'nci kez iflasın eşiğine gelen ülkede temerrüt riskinin artması ile birlikte bankalardaki mevduatlar 129.9 milyar euro ile 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çipras'ın masadan kalkmasına neden olan tıkanıklık KDV'nin artırılması, emekli yaşı ve maaşlarına tavan getirilmesi gibi şartlardan kaynaklandı.

KRİTİK SAATLER
YUNANİSTAN'ın ihtiyaç duyduğu 7.2 milyar euroluk kredi alabilmesi için 3 gün içinde anlaşması gerekiyor. Aksi halde ülkenin, yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği, iflas edeceği belirtiliyor. Yunan hükümeti, nakit akışının sağlanması karşılığında öne sürülen koşulları 5 Temmuz'da
oylayacak.

TÜRKİYE REFAHTA
Yunanistan iflas tehlikesiyle karşı karşıya gelirken; Türkiye'de yaşanan ekonomik ve sosyal refah dünyayı şaşırtıyor. Bir zamanlar Yunanistan ile kıyaslanan Türkiye'nin, son yıllarda yaptığı ekonomik ve sosyal hamlelerle kriz dönemlerini tarih sayfasına gömdüğü görülüyor. Komşu'nun aksine; IMF'den borç alan değil borç veren bir ülke konumuna gelen Türkiye'nin gücü, dünyada artık daha fazla hissediliyor .