21 TEMMUZ'DAN BERİ İLK FOTOĞRAF
Bu aynı zamanda 21 Temmuz'da yaz tatili için malikaneye gelirken görüldüğünden beri servis edilen ilk fotoğrafıydı. Kraliçenin sağlığı geçen sonbahardan beri bozuktu ve doktorları onu Londra'ya götürtmek istemedikleri için, geçen hafta, eski ve yeni başbakanlardan onu görmek için 1.000 millik bir gidiş-dönüş yapmalarını isteme kararı alındı.
EN ÖNEMLİ İPUCU: KRALİÇENİN ELLERİ
Avustralyalı bir doktor olan Deb Cohen-Jones ise bu konuyla ilgili olarak İngiliz basınına çarpıcı demeçler verdi. Kraliçenin Balmoral Kalesi'nde İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss ile birlikte poz verdiği sıradaki görüntüsü üzerinden yorum yapan doktor Kraliçe 2. Elizabeth'in ellerine dikkat çekti. Normalde kameraların önüne çıktığında ya da halkın arasına çıktığında ellerinde mutlaka eldiven olan kraliçe bu kez bunu tercih etmemişti. Ve fotoğraftaki en dikkat çekici durum elbette ki kraliçenin elleriydi.
Ellerinin üzerindeki benekler oldukça belirgindi. Bunun yaşından dolayı normal olduğunu söyleyen Deb Cohen-Jones, bir başka detaya; kraliçenin elindeki morluklara dikkat çekti.
Hükümdar bir süredir halk arasında görülmediği ve genellikle eldiven giydiği için bu morlukların ne kadar süredir olduğunu bilmenin bir yolu yok.
BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ÖLECEĞİ BELLİ MİYDİ?
Ancak Avustralyalı doktor, Elizabeth'in son kraliyet randevusundaki zayıf görünümünün, birkaç gün içinde öleceğinin bir işareti olduğunda ısrarcı. Kraliçenin 'periferik vasküler' denen bir hastalıktan muzdarip olduğunu düşünen doktor, kraliçenin genel sağlık durumunun ve ellerinin görünümünün, kalbinin artık kanı etkili bir şekilde pompalayamadığını ortaya koyduğunu düşünüyor.
"Periferik dolaşımınız kraliçeninki kadar zayıfsa organlara iyi bir kan akışı sağlanmıyor demektir. Bu da çoklu organ yetmezliğinin bir işareti olabilir." diyen Deb Cohen-Jones, hastalığın kramplar veya kas yorgunluğu olarak ortaya çıkabilen aralıklı ağrı, etkilenen vücut kısmında 'soğukluk', uyuşukluk ve iğne batmaları gibi semptomları olduğunu açıklıyor.
Ancak işin daha da kötüsü bu hastalık kan basıncını yavaşça düşürüyor ve vücuttaki kan akışı yavaşlıyor, bu da ekstremitelerin (uvuzların) üşümeye başlamasına neden oluyor ve tahmin edilemez derecede ağrı ve acıya neden oluyor.
"KRALİÇE ÇOK ACI ÇEKTİ AMA HİÇ BELLİ ETMEDİ"
Şayet Kraliçe 2. Elizabeth'in hastalığı bu ise son günlerinde ya da haftalarda dayanılmaz bir acı çekmiş olmalı. Zira hastalık son demlerinde çok büyük ağrılara sebep oluyor. Yani İngiltere'nin en sevdiği isim ve dünya tarihinin en önemli sayfalarından biri olan Kraliçe 2. Elizabeth son nefesini zorlu bir hastalık yüzünden vermiş olabilir.
Ve Cohen-Jones'un anlattığına göre ne kadar acı çekse de halkının ve dünyanın karşısına bu şekilde çıkmamak için çok çaba sarf etmiş olmalı. Hürriyet'te yer alan habere göre, Kraliçe'nin son anına kadar cesur görünmeye çalıştığına dikkat çeken Cohen-Jones, "Son ana kadar hep çok cesur görünmeye çalıştı ve bunu başardı." dedi.
YILLARDIR ÇALIŞILAN "LONDRA KÖPRÜSÜ OPERASYONU"
Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle beraber "Londra Köprüsü Operasyonu" olarak bilinen sürecin üzerinde uzun yıllar çalışıldığı öğrenildi.
"Londra Köprüsü Operasyonu" olarak bilinen sürecin bazı detayları kamu ile paylaşılırken, bazı adımların sadece Kraliyet ailesi ve çok yakın çevresi tarafından bilinecek şekilde gizli tutulduğuna inanılıyor. Son derece sıkı denetlenen ve prosedürlere sıkı sıkıya bağlı olan süreç bu zamana kadar nasıl geldi ve bundan sonrasında nasıl ilerleyecek?
VEFAT HABERİNİN İLETİLMESİ
Dün 96 yaşındaki Kraliçe'nin vefatının ardından daha önce prosedür olarak belirlenen şekilde vefat haberini Kraliçe'nin özel sekreteri Sir Edward Young, Başbakan'ı arayıp "Londra köprüsü yıkıldı" ifadesini kullanarak iletti.
Bu haberin Başbakan Liz Truss'a iletilmesinin ardından ise dün itibariyle yaklaşık 12 gün sürecek oldukça kapsamlı ve sıkı bir prosedüre bağlı olan cenaze süreci başlamış oldu.
Geçen hafta salı günü başbakanlık görevini Kraliçe 2. Elizabeth'ten alan Truss, Dışişleri Bakanı James Cleverly'yi arayarak acı haberi iletti.
Dışişleri Bakanı Cleverly ise vefat haberini halen Kraliçe'nin devlet başkanı konumunda olduğu içerisinde Jamaika, Yeni Zelanda, Avustralya, Papua Yeni Gine ve Kanada'nın da olduğu 15 ülkenin hükümetlerine bildirdi.
Ayrıca yine Dışişleri Bakanı Cleverly tarafından vefat haberi İngiliz Milletler Topluluğu'na ait 36 ülkenin hükümetleri ile paylaşıldı. Bu arada dün akşam saatlerinde ise Kraliçe 2. Elizabeth'in ölüm ilamı Buckingham Sarayı'nın girişine asıldı.
Sonrasında İngiliz yayın kurumu BBC, haberi oldukça sınırlı bir kısım çalışan ile ulusal acil durum koduyla ve sonrasında ise diğer çalışanlarla özel bir siren sesiyle paylaştı.
BBC'nin tüm logoları kırmızıdan siyaha çevrildi. O an itibariyle artık BBC'nin tüm erkek haber sunucuları ise siyah takım elbise ve kravatla, kadın sunucuları ise siyah matem kıyafetleri giyerek yayınlara çıkmaya başladı.
GÜCÜN VE OTORİTENİN GEÇİŞİ
Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahtın birinci sıradaki varisi konumunda bulunan Prens Charles, doğal olarak ülkenin yeni kralı oldu.
Annesi 2. Elizabeth'in ölümünün adından Prens Charles, ulusa ilk seslenişini yeni Kral olarak yapacak. Bu sabah itibariyle de yarıya indirilmiş olan bayrakları yeniden göndere yükseltilerek yerel saatle 11.00'da Prens Charles'ın bu kez resmi olarak kral ilan edilmesi bekleniyor.
Bu andan sonra artık Prens Charles resmi olarak ülkenin yeni kralı, eşi Camilla ise ülkenin yeni kraliçesi olarak anılacak.
Kral'ın Birleşik Krallık'ın parçası olan İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'e ziyarette bulunması bu sürede ile Kraliçe'nin cenaze törenine ilişkin hazırlıkların tamamlanması bekleniyor.