Libya Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, "Libya'da yakaladığımız yıkıcı sahneler. Böylesi bir trajedinin ortasında bile, Libya Kızılay ekiplerinin sarsılmaz adanmışlığı parlıyor ve etkilenenlere kritik tıbbi yardım sağlamak için günün her saati çalışıyor" denildi.
İTALYAN EKİPLER SAHADA
İtalyan itfaiyesi Vigili Del Fuoco'dan yapılan açıklamada, Derne nehri kıyısındaki faaliyetlerin sürdüğü ifade edildi.
Öte yandan İtalya Sivil Savunma Departmanı, kurtarma operasyonlarını koordine etmek için kamp kurulduğunu belirterek, "İtalyan ekibinin Libya'daki ana kampı, Derne'de kurtarma operasyonlarına teknik ve lojistik destek sağlamak için gereken her şeyle birlikte kuruldu" denildi.
SAHİLDE YÜZLERCE CESET BULUNDU
Libya'da 11 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 10 bini aşkın kişinin kaybolduğu sel felaketinde Maltalı kurtarma ekipleri Derne kenti sahilinde yüzlerce yeni ceset buldu.
Malta Sivil Koruma Departmanı'ndan yapılan açıklamada, Derne sahilinde dün 400 kadar kişinin cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi.
Malta ekibinin başındaki Natalino Bezzina, "Gerçek rakamı tahmin etmek çok zor" dedi.
Aralarında çocukların da olduğu cansız bedenlerin, deniz kenarındaki bir mağaranın içine sürüklendiği kaydedildi.
"CESET KOKUSUNU TARİF ETMEK İMKANSIZ"
Selin adeta ikiye böldüğü ve 'ölüm kenti' olarak anılmaya başlayan Derne'deki son durumu aktaran BBC muhabiri Anna Foster acı durumu şöyle anlattı: Şehrin bazı kesimlerindeki ceset kokusunu tarif etmek imkansız. Burun deliklerinizi dolduruyor. Kokunun bir kısmı kanalizasyondan, bir kısmını tespit etmek daha zor. Koku zaman zaman midenizi bulandıracak kadar güçlü. Özellikle de kurtarma ekiplerinin hala cesetlerin karaya vurduğunu söylediği limana bakarken.
O sabah üç ceset buldular. Dalgaların karaya taşıdığı cesetler, enkaz yığınına takılmış, yavaşça deniz suyunda çürüyorlar.
Ahşap, ters dönmüş araçlar, lastikler, buzdolapları, her şey durgun suda birbirine karışmış halde.
Derne'den gelen fotoğraflar ve videolar şoke ediciydi.
Ancak bunları görmek, sizi Derne'de selin yarattığı hasarın boyutuna hazırlıyor. Nehrin oluşturduğu vadi şimdi açık bir yara gibi. Bu çamur yığınlarının üzerinde hiçbir şey yok. Çorak topraklar gibi.
Derne'de sel sularının yıkıcı gücü sıra dışıydı. Etraftaki yana yatmış ya da ters dönmüş araçlar, oyuncak arabalar gibi. Araçlardan biri Al Sahaba Camii'nin terasının tamamen içinde. Biri de yerden tamamen kopuk vaziyette, bir binanın yanına eklemlenmiş halde.
Kalın beton bloklardan yapılmış duvarlar yıkılmış. Kökleri havada kalan sağlam ağaçlar yerden kopmuş. Geriye kalan her şeyse yok olmuş.
Burada sadece binlerce kişi denize sürüklenmedi. Evleri, sahip oldukları her şey, yaşamları da. İnsanlık, Derne'nin bu kısmından tamamen temizlenmiş gibi. Sağ kurtulanlar içinse burada yaşam sonsuza dek değişti."
"DURUM İÇLER ACISI"
Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily X sosyal medya platformundan gördüklerine ilişkin paylaşımda bulundu.
Derne'de selin meydana getirdiği yıkım ve can kaybının boyutunu yakından görme fırsatı bulduğunu aktaran Bathily, "Durum içler acısı. Yaşanan kriz Libya'nın kapasitesini, siyaseti ve sınırları aşıyor." ifadesini kullandı.
Bathily, BM'nin, ihtiyaç sahiplerine gereken yardımı sağlamak için Libya'daki yerel makamlarla ve sahada görev yapan yardım kuruluşlarıyla işbirliği içinde olduğunu kaydetti.
Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.
Libya'nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.