Türkiye, savaşan iki ülke olan Rusya ile Ukrayna arasında denge politikasını sürdürerek, tüm dünyanın takdirini topladı. Denge politikası sayesinde Karadeniz üzerinden güvenli tahıl koridoru hayata geçti.
BATI'YA MEYDAN OKUYOR
Bloomberg, Türkiye'nin ABD ve Batı'nın politikalarına meydan okuduğunu, Washington liderliğinde Moskova'ya uygulanan yaptırımlara katılmadığını yazdı.
Kiev ile olan yakın ilişkilerin yanı sıra Rusya ile diyaloğa işaret edilerek, Moskova'dan ikinci nükleer santralin inşasının istendiği belirtildi.
YAPTIRIMLARA KATILMADI
Rus devlet şirketi Rosatom'un, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında 20 milyar dolarlık nükleer santral inşa ettiği hatırlatıldı.
Analizde, "Ankara, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayı reddetti ve Kiev ile Moskova arasında bir arabulucu olarak hareket etti.
BOĞAZLARINI VE HAVA SAHASINI KAPATTI
Kiev'e öldürücü Türk yapımı silahlı insansız hava araçları sağlarken, boğazlarını ve hava sahasını Rus askeri gemilerine kapattı.
Ayrıca, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatları için anlaşmaya ve savaşan taraflar arasında esir takasına aracılık etti." denildi.
AFRİKA VE LATİN AMERİKA'DAKİ VARLIĞI
Öte yandan, dünya meselelerinde konumunu güçlendirmek isteyen Türkiye'nin, Afrika ve Latin Amerika'da birçok diplomatik misyon açtığına ve Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılan ilk NATO üyesi olma ihtimaline dikkat çekildi.
TÜRKİYE'NİN DENGE POLİTİKASI
Savaşın başından itibaran denge politikası yürüten Türkiye, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarını Antalya'da bir araya getirdi. Ardından Dolmabahçe'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde buluşan Rusya ve Ukrayna yetkilileri, savaş boyunca Türkiye'nin diplomasideki tarafsız konumu takdirle karşıladı. Tahıl koridoruyla muhtemel bir gıda krizininin engellemesinde başrol oynayan Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in teklifiyle Avrupa'ya doğal gaz akışında merkez ülke olmak için önnemli bir görev üstlendi.