NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin Türkiye'yi beklediklerini söyledi. "İsveç'in üyeliğinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum." diyen Stoltenberg, sonbaharı işaret etti.
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin toplantısına katılan ve milletvekillerine konuşan Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda arka plana bakmak gerektiğini söyledi.
"PUTİN NATO'NUN GENİŞLEMESİNİ İSTEMEDİ"
Stoltenberg, Putin'in NATO'nun genişlemesine yönelik tepkisi ile ilgili ise şöyle konuştu:
Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, 2021 sonbaharında NATO'nun imzalaması ve daha fazla NATO genişlemesi olmayacağını taahhüt etmemiz için bir taslak anlaşma gönderdi. Bu Ukrayna'yı işgal etmemesi için bir ön şarttı. Biz tabii ki bunu imzalamadık. Tam tersi oldu.
Bizden NATO'nun asla genişlememesini istedi, 1997'den beri NATO'ya girmiş tüm üyelerden ki bu Orta ve Doğu Avrupa ile neredeyse NATO'nun yarısı ediyor, altyapılarımızı çekmemizi istedi, A veya B sınıfı gibi üyelikler oluşturmamızı istedi ama bunları reddettik. Sonuçta sınırlarında daha fazla NATO olmasını engellemek için savaşa girdi ama tersini elde etti. İttifakın doğusunda daha fazla NATO varlığı bulunuyor. Finlandiya, İttifaka üye oldu. İsveç de yakında tam üye olacak.
"TBMM'NİN İSVEÇ'İN ÜYELİĞİNİ ONAYLAMASINI BEKLİYORUM"
Temmuzda Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO Zirvesi'nde İsveç'in terörle mücadelede daha fazlasını nasıl yapacağına ilişkin anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
TBMM bu sonbaharda yeniden açıldığında İsveç'in üyeliğinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum. Bu daha önce defalarca ifade edildi. Böylece Finlandiya'dan sonra İsveç ile 32 üyemiz olacak. Bu kuzey ülkeleri için, İsveç ve Finlandiya için ayrıca NATO için iyi. Bu, aynı zamanda Başkan Putin'in NATO'nun büyümesini engellemek için bir Avrupa ülkesini işgal ettiğinde tersini elde ettiğinin göstermektedir.
"TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"
AP milletvekilinin, Karadeniz Tahıl Girişimi'yle ilgili sorusu karşısında "Türkiye'nin anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz." dedi ve Ukrayna tahılının dünyaya gönderilmesinin en iyi yolunun savaşın bitirilmesi olduğunu, tahıl anlaşmasının savaşın sonuçlarını azaltmaya yönelik olduğunu söyledi.