MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TEPKİ
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, eylemi kınayan açıklama yapmıştı. Açıklamada, İsveç hükümetine tüm dünyadaki Müslümanların tepkisini çeken bu tür eylemlerin engellenmesi çağrısında bulunulmuştu.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İsveç'te gerçekleşen Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık olayına karşı ciddi önlem alınmasını istemişti. Şerif, İsveç'teki Müslümanların, Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) ve nefretle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, soruşturma yapılmasını talep etmişti.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına tepki olarak bu ülkeye yeni büyükelçi gönderme işinin askıya alındığını duyurmuştu.
Fas, İsveç'teki büyükelçisini geri çekme kararı almıştı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Müslümanlar takvimlerindeki en kutsal günlerden birini kutlarken yapılan bu saldırgan ve sorumsuzca eylem kabul edilemez." denilmişti.
PUTİN'DEN TEPKİ: DİNİ DUYGULARA SAYGI GÖSTERİLMİYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de saldırıya tepki göstermişti. Derbent kenti ziyaretinde Kur'an-ı Kerim hediye edilen Putin, "Sadece Müslümanlar için değil, herkes için kutsal. Başka ülkelerde dini duygulara saygı gösterilmiyor; bu, suç kabul edilmiyor. Ama bizde suç." diye konuşmuştu. Putin, Rusya'nın bu yasal kurallara her zaman bağlı kalacağını söylemişti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını şiddetle kınayarak, bu tür provokatif eylemlerin tekrar yaşanmaması için "toplu önlemler alma" çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği (AB), "Kur'an'ı veya herhangi bir kutsal kitabı yakmak saldırgan, saygısız ve açık bir provokasyon eylemidir." açıklamasında bulunmuştu.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki göstererek "Öfkeleniyorum; bu tür eylemlerden tiksiniyorum." demişti.