Putin görevden almıştı! Rusya'nın en uzun süre görev yapan Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Gerasimov hakkında tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi ülkenin en uzun süre görev yapan bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkardı. 5 kez göreve geldikten hemen sonra “temizlik” operasyonu kapsamında görevden alınan iki isim hakkında tutuklama emri çıkarılması Rusya’da şok etkisi yarattı. Kremlin Sözcüsü Peskov ise UCM'nin bu kararını 'tanımadıklarını' bildirdi.

Giriş Tarihi 25 Haziran 2024, 14:52 Güncelleme 25 Haziran 2024, 23:06
Putin görevden almıştı! Rusya’nın en uzun süre görev yapan Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Gerasimov hakkında tutuklama emri

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5. Dönem başkanlığına başlar başlamaz görevden aldığı yapan Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARILDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Rusya Savunma Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkardı.

Ajanslara düşen son dakika haberine göre Uluslararası mahkeme Ukraynalı sivil hedeflere yönelik saldırılar nedeniyle Rus yetkililer hakkında yakalama emri çıkardı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, bugün yayınlanan kararla eski Bakan Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'u "savaş suçları" ve "insanlığa karşı insanlık dışı eylemlerde bulunmakla" suçladı.

Bu iki isim Putin tarafından Ukrayna savaşının kritik bir döneminde yapılan "temizlik" operasyonuyla görevden alınmıştı.

RUSYA, KARARI TANIMADIĞINI BİLDİRDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkındaki yakalama kararını tanımadıklarını bildirdi.

Öte yandan kararı "saçma" olarak niteleyen Peskov, "Bu mahkemenin yetkisini tanımıyoruz. Kararlarını meşru bulmuyoruz. İşbirliği konusunda çok az imkan görüyoruz." dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi de karara ilişkin yazılı açıklama yaparak, "UCM'nin yetki alanı Rusya'yı kapsamadığı ve Batı'nın ülkemize karşı yürüttüğü hibrit savaşın bir parçası olarak alındığı için bu sadece boş bir karardır." denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN