Rusya Yılan Adası’ndan çekildi! Savaşın 127.gününde dikkat çeken hamle

Rusya dünyanın yakından takip ettiği Ukrayna savaşında en çok tartışılan bölgelerden biri olan Yılan Adası’ndan çekildiğini duyurdu. Ayrıca iki ülke arasında şimdiye kadarki en büyük esir takası da gerçekleştirildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Haziran 2022 , 12:24 Güncelleme Tarihi :30 Haziran 2022 , 12:37
Rusya Yılan Adası’ndan çekildi! Savaşın 127.gününde dikkat çeken hamle

Ukrayna - Rusya arasında savaş sürüyor…

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaşta 127 güne girildi. Rusya Savunma Bakanlığı, büyük tartışmalara nelere neden olan Yılan Adası'ndan çekildiğini duyurdu.

Moskova hükümeti çekilme duyurusunu yaparken, "Rusya, askerleri Yılan Adası'ndan çekerek Birleşmiş Milletlerin tarım ürünlerinin Ukrayna'dan çıkarılması için koridor organize etme çabalarına engel olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

ESİR TAKASI YAPILDI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya tarafından esir tutulan 144 Ukraynalı askeri kurtardıklarını bildirdi.



Zelenskiy, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, iyimser ve önemli bir haberi vermek istediğini dile getirerek, "144 Ukraynalı askeri Rus esaretinden kurtardık. Bunların arasında 59 ulusal muhafız, 30 deniz kuvvetleri, 28 ordu, 17 sınır muhafızı, 9 terörle mücadele askeri ile 1 polis var." diye konuştu.

Kurtarılan Ukraynalı askerlerin en yaşlısının 65, en küçüğünün ise 19 yaşında olduğunu belirten Zelenskiy, "Özellikle 95 Azovstal savunucusu evlerine dönüyor. Her Ukraynalıyı eve getirmek için her şeyi yapacağız." dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Birimi, dün savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana Rusya ile Ukrayna arasında en büyük takas işleminin yapıldığını ve sonucunda 95'i Azovtsal Fabrikası'ndaki askerler olmak üzere toplamda 144 Ukraynalı askeri geri aldıklarını duyurmuştu.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Haziran ayında Rusya'nın Ukrayna tahılının ülke dışına çıkışını engellemesini 'gerçek bir savaş suçu' diye nitelemişti. Borrell, "Dünyanın diğer bölgelerinde insanlar açlık çekerken, Ukrayna'da milyonlarca ton buğdayın tutulmasını anlamak mümkün değil" demişti.

Kriz, on milyonlarca insanın açlık riskiyle karşıya olduğu uyarılarının artmasına ve gıda fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise, yine Haziran ayı içerisinde ülkesinin Ukrayna'daki tahılın çıkarılıp Karadeniz üzerinden taşınması için 'güvenli geçiş' sağlayabilceğini söylemişti. Nebenzia, "Ancak güvenlik koridoru oluşturmak bizim sorumluluğumuzda değil" demişti.