Saraybosna'da Sırplar'dan provokasyon

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Zlatişte tepesine, 10 metre uzunluğunda metalden yapılmış haç dikildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Eylül 2014 , 20:01 Güncelleme Tarihi :21 Eylül 2014 , 20:06
Saraybosna’da Sırplar’dan provokasyon

İÇİNDEKİLER

Bosna Savaşı sırasında Sırp askerlerinin kontrolünde olan, ağır silahlar ve keskin nişancılarla donatılan Zlatişte tepesine, bu sabah saatlerinde, haç dikildiği görüldü. Saraybosna'ya hakim bir tepe olan ve ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan bölgeye dikilen 10 metre uzunluğundaki haçın, halen kimler tarafından dikildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovitsa, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zlatişte tepesinde dikilen 10 metrelik haçın Saraybosna halkına yönelik bir provokasyon olduğunu söyledi.

Sırp askerlerinin bu tepeden savaş boyunca açıkları ateş sonucu Boşnak halkı ve çocukları katlettiğini belirten Grabovitsa, "Bu davranış büyük bir provokasyondur. Bildiğim kadarıyla Zlatişte tepesi gibi devlete ait olan topraklarda izinsiz bir şekilde park ya da herhangi bir heykel dikilmesi yasak. Özellikle de böyle provokatif bir haçın dikilmesi yasak olmalı" diye konuştu.

Bu tür bir eylemin "kurban ile saldırganı eşitleme" amacı taşıdığını vurgulayan Grabovitsa, ilgili kurumlara haçın sökülmesi için gerekli adımları atma çağırısında bulundu.

Saraybosnalılar'ın kendi şehirlerinde bu tür provokasyonlara ihtiyacı olmadığını ifade eden Grabovitsa, sözlerine şöyle devam etti:

"Haçın, 'Saraybosna'da öldürülen yaklaşık 6 bin Sırp'ın anısına dikildiğini' duydum, fakat bu sadece bir yalandan ibaret. Kurban ile saldırganı eşitleme fikri asla başarılı olmayacak. Önümüzde seçimler var ve bu bir seçim oyunu da olabilir. Her halükarda, Saraybosna'ya haç dikilmesinin birden fazla anlamı var. Bence ilgili kurumlar haçı yerinden sökmeli ve bu şekilde herkese gerekli mesajı vermeli."

Bu arada, Zlatişte tepesine haç dikme fikri ilk kez 2003 yılında, ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki bazı "sivil toplum kuruluşlarının" girişimiyle ortaya atıldı. Söz konusu dernekler, "savaş boyunca Saraybosna ve çevresinde ölen Sırp askerlerini onurlandırmak" için bu alana 26 metre uzunluğunda bir haç dikmek istedi. Bosna Sırp Cumhuriyeti Toplama Kampı Kurbanları Derneği Başkanı Branislav Dukiç, 2014 yılının ilk aylarında bu konuyu tekrar gündeme getirerek, 26 metrelik haçın üzerine ölen Sırpların isimlerinin yazılı olacağını söylemişti.

Mostar ve Üsküp'e de haç dikilmişti
Öte yandan, daha önce de Bosna Hersek'in tarihi ve turistik kenti Mostar ile Makedonya'nın başkenti Üsküp'e de haç dikilmişti. Mostar'ın batısında bulunan ve kentin en hakim noktasındaki Hum Dağı'nın tepesine 2000 yılında 33 metre yüksekliğinde dikilen, gece de ışıklandırılan haç kente gelenlerin dikkatini çekiyor.

Balkanlar'da Osmanlı kültürünün en fazla yaşatıldığı kentlerden biri olan Makedonya'nın başkenti Üsküp yakınlarındaki Vodno Dağı'na da 2001 yılında "milenyum" hatırası olarak Avrupa Birliği'nden alınan krediyle yaklaşık 50 metre uzunluğunda haç dikildi. Geceleri de aydınlatılan haç, kentin her yerinden rahatça görülüyor.