İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in görevine son verildi.
İngiltere Başbakanı Liz Truss hükümetinde Maliye Bakanı olan Kwasi Kwarteng'in görevinden alındığı bildirildi. Kwarteng, Twitter'dan paylaştığı ve Liz Truss'a hitaben yazdığı mektubunda, görevinden alındığını doğruladı.
Maliye Bakanı olarak görev yapmanın bir onur olduğunu dile getiren Kwarteng, "Başarınız bu ülkenin başarısıdır ve size iyi dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.
Böylelikle, 38 gün görevde kalan Kwarteng, "İngiltere'de 1970'ten bu yana en kısa süre görev yapan Maliye Bakanı" oldu.
BAŞBAKAN LİZ TRUSS İSTİFA ETMEYE KARAR VERDİ
BBC'nin haberine göre, Britanya'da iktidardaki Muhafazakar Parti'nin en kıdemli isimlerinden oluşan bir grubun, Kwasi Kwarteng'i maliye bakanı görevinden almasının ardından Başbakan Liz Truss'u istifaya davet etmeye karar verdiğini duyurdu.
YENİ BAKAN JEREMY HUNT OLACAK
İngiltere'de görevden alınan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in yerine Jeremy Hunt getirildi.
Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Hunt'ın İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı olduğu bildirildi.
Böylelikle, Jeremy Hunt, İngiltere'de 1 yılda göreve gelen dördüncü Maliye Bakanı oldu.
Hunt, daha önceki hükümetlerde, Dışişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.
TRUSS BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Liz Truss, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
ÖZÜR DİLEMEYİP KÜRSÜDEN APAR TOPAR KAÇTI
Truss, 'neden başbakan olarak kalması gerektiği' sorusuna, "Verdiğim sözü yerine getirmeye, daha yüksek bir büyüme, daha müreffeh bir Birleşik Krallık sağlamaya ve karşılaştığımız fırtınanın ardından bizi görmeye kesinlikle kararlıyım." şeklinde yanıt verdi.
Partisinden özür dileyip özür dilemeyeceği sorusu üzerine ise Truss, "Parti lideri olmak için kampanya yürütürken yola koyduğumu yerine getirmeye kararlıyım." ifadesini kullandı.
Sadece 4 soruya cevap verip kürsüde 8 dakika kalan Truss'a gazeteciler tepki gösterdi.
ZENGİNLERE VERGİ İNDİRİMİ YAPACAKTI
İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, yaptığı açıklamada, en çok kazananlar için yüzde 45'lik en yüksek vergi oranının kaldırılmayacağını duyurmuştu.
Kwarteng, "Gelir vergisinde yüzde 45 kesintinin kaldırılmasının ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkma misyonumuzla uyuşmadığına karar verdik. Sonuç olarak, yüzde 45'lik verginin kaldırılmasında ilerlemeyeceğiz. Anladık ve dinledik." ifadelerini kullanmıştı.
Kwarteng, 23 Eylül'de, ülkede en zenginlere fayda sağlamayı amaçlayan, toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını duyurmuştu.
İNDİRİM KARARI SONRASI STERLİN ÇÖKÜŞE GEÇMİŞTİ
Vergi indirimlerinde, yılda 150 bin sterlin üzeri kazananlardan alınan yüzde 45'lik gelir vergisinin kaldırılması da bulunuyordu. Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentilerdeki artışla sterlinin güç kaybetmesine neden olarak piyasalarda çalkantıya yol açmıştı. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarına etkisi ve resesyon endişeleri de sterlin üzerindeki baskıyı artırdı.
İngiltere Merkez Bankası, devreye girerek tahvil alım paketi açıklamak zorunda kalmıştı. Banka, 22 Eylül'de, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 seviyesine yükseltmişti. Böylece politika faizi son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Ülkede enflasyon yüzde 9,9 ile son 40 yılın en yüksek seviyelerinde bulunuyor.
Standard & Poor's, Başbakan Liz Truss'un vergi indirim planlarının ülkenin borcunun yükselmeye devam etmesine neden olacağı gerekçesiyle İngiltere'nin "AA" seviyesindeki ülke kredi notunun görünümünü "duragan"dan "negatif"e düşürmüştü.
Uluslararası Para Fonu da (IMF) 27 Eylül'de, İngiltere'deki son ekonomik gelişmeleri yakından izlediklerini ve yetkililerle birlikte çalıştıklarını aktararak, yüksek enflasyon göz önüne alındığında büyük ve hedefe yönelik olmayan mali paketleri önermediklerini belirtmişti.
Yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçilmesi haberinin ardından sterlin dolar karşısında yüzde 0,8 değer kazandı.
STERLİN'İ ÇÖKÜŞÜNÜN ALTINDAN KWARTENG SKANDALI ÇIKTI
İngiltere'deki indirim kararı sonrası Sterlin'in çöküşüne neden olan İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı Kwarteng, Boris Johnson döneminde İş Dünyası'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmıştı.
Ekonomi politikasına yönelik sert eleştiriler alan Kwarteng'in çok sayıda emlak geliştiricisi ve fon yöneticisinin katıldığı resepsiyondan önce, yüksek gelirliler için vergi indirimi sağlayan mini bütçesini hazırladığı ortaya çıkmıştı. İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, konuklar şarap, şampanya ve kokteyller içtiler ve Avam Kamarası'nda açıklanan önlemlerden dolayı kendisini tebrik ettiler.
Bu gelişme sonrası İşçi Partisi başkanı Anneliese Dodds, Muhafazakar mevkidaşı Jake Berry'ye, katılanların bir listesini ve orada bulunmak için bağışta bulunup bulunmadıklarını veya bir ücret ödeyip ödemediklerini açıklamasını istemişti.
ELEKTRİĞE EN ÇOK İNGİLİZLER ÖDÜYOR
Enerji tasarrufu önlemleri uygulamaya başlayan İngiltere, elektrik fiyatları el yakıyor. 1 kilovatsaat başına elektriğin fiyatının en yüksek olduğu ülke İngiltere. Zenginlere vergi indirimi yapmaya kalkışan İngilltere'de 1 kiolavtsaat elektrik 11.79 TL'ye (0.64 euro) satılıyor.