Sonrasında İngiliz yayın kurumu BBC, haberi oldukça sınırlı bir kısım çalışan ile ulusal acil durum koduyla ve sonrasında ise diğer çalışanlarla özel bir siren sesiyle paylaştı.
BBC'nin tüm logoları kırmızıdan siyaha çevrildi. O an itibariyle artık BBC'nin tüm erkek haber sunucuları ise siyah takım elbise ve kravatla, kadın sunucuları ise siyah matem kıyafetleri giyerek yayınlara çıkmaya başladı.
GÜCÜN VE OTORİTENİN GEÇİŞİ
Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahtın birinci sıradaki varisi konumunda bulunan Prens Charles, doğal olarak ülkenin yeni kralı oldu.
Annesi 2. Elizabeth'in ölümünün adından Prens Charles, ulusa ilk seslenişini yeni Kral olarak yapacak.
Bu sabah itibariyle de yarıya indirilmiş olan bayrakları yeniden göndere yükseltilerek yerel saatle 11.00'da Prens Charles'ın bu kez resmi olarak kral ilan edilmesi bekleniyor.
Bu andan sonra artık Prens Charles resmi olarak ülkenin yeni kralı, eşi Camilla ise ülkenin yeni kraliçesi olarak anılacak.
Kral'ın Birleşik Krallık'ın parçası olan İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'e ziyarette bulunması bu sürede ile Kraliçe'nin cenaze törenine ilişkin hazırlıkların tamamlanması bekleniyor.
Grafiğin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız...
KONSORT KRALİÇE
İngiltere kraliyet geleneğine göre, kraliyet ailesi üyeleriyle evlenen kişiler tahtı devralamayacakları için Konsort Kraliçe (tahta oturan kralın eşi) veya Konsort Prens (tahta oturan kraliçenin kocası) unvanlarına sahip olur. Konsort Kraliçe'nin ülke yönetimi gibi egemen bir gücü bulunmamaktadır.
Son Konsort Kraliçe, Kral George'un ölümüyle tahta çıkan Kraliçe 2. Elizabeth'in annesiydi. Kraliçe ile Konsort Kraliçe arasındaki fark, birinin veraset yoluyla tahta çıkması diğerinin ise evlilik yoluyla hükümdarın eşi olmasıdır. Kraliçe 2. Elizabeth, 5 Şubat 2022 tarihinde kaleme aldığı açıklamasında Charles'ın eşi Camilla'nın Konsort Kraliçe olmasını arzu ettiğini belirtmişti.
Kraliçe 2. Elizabeth'in kocası Prens Philip, eşi tahta çıkmasına rağmen 'Kral' unvanı yerine Konsort Prens ilan edilmişti. Konsort Prens unvanı alan yakın geçmişten bir diğer kişi ise 1857'de Kraliçe Victoria'nın eşi Prens Albert idi. Genel kullanımda Konsort unvanı telaffuz edilmese de resmi olarak İngiltere hükümdarının eşine verilen bir unvandır.
CENAZE TÖRENİ
Kraliçe'nin vefatının dördüncü gününde Buckingham Sarayı'nda Westminster Hall'da iki ayrı geçit töreninin düzenlenmesi bekleniyor. Kraliçe'nin cenazesi ise Westminster Hall'de 4 gün boyunca sergilenecek.
Ölümünün 9. gününde ise Kraliçe'nin geçtiğimiz yıl vefat eden eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ve babası Kral VI George'un yanına defin işlemi gerçekleştirilecek.
Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından tahta oturan Prens Charles'ın boşa çıkan Galler Prensi unvanının ise onun büyük oğlu Prens William'a geçmesi bekleniyor.
İngiltere milli marşında yer alan "Kraliçe" ifadeleri "Kral" olarak değiştirilecek. Ülke Kraliçe'nin ölümünden itibaren 12 gün boyunca yas tutacak.
Kraliçe'nin cenazesine dünyanın dört bir yanından devlet başkanları ve başbakanların dahil olduğu yaklaşık 2 bin kişilik bir protokolün katılması beklenirken, tören tüm dünyaya Londra'dan canlı olarak yayınlanacak.
NEDEN KRALİYET AİLESİNDE ÖLÜM HABERİ VE CENAZE HAZIRLIKLARI İÇİN KOD İFADE KULLANILIYOR?
"Londra Köprüsü yıkıldı" kodunun ortaya çıkışı Kral VI George'a dayanıyor. Kraliyet üyelerinin vefatı üzerine, ölümler bir "kod ifade" ile duyuruluyor. Örneğin, 1952 yılında Kral VI George'un ölümü için "Hyde Park Corner" ifadesi kullanıldı. 20. yy sonlarında Kraliyet ailesi üyeleri için kod ifadeler gündeme geldi ve bu kapsamda ülkedeki köprüler kullanılmaya başlandı.