"Suriye'ye müdahale etmeyeceğiz"

Ankara'da bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye, İran, Füze Kalkanı ve Afganistan'a ilişkin soruları yanıtladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Şubat 2012 , 18:39 Güncelleme Tarihi :17 Şubat 2012 , 18:39
Suriye’ye müdahale etmeyeceğiz

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60'ıncı yıldönümü dolayısıyla Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen TRT Haber'e konuştu.

Rasmussen, Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini, ancak askeri müdahelenin söz konusu olmadığını anlattı.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Suriye'ye hiçbir şekilde müdahele etme niyetimiz olmadığının altını çizmek isterim. Sivillerin katledilmesini şiddetle kınıyoruz. Ancak soruna bölgesel bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyorum. NATO'nun üstlenebileceği bir rol göremiyorum" dedi.

Rasmussen'e Libya'ya doğrudan müdahale eden NATO'nun Suriye konusunda neden çekimser davrandığı soruldu.

NATO Genel Sekreteri bu soruyu, "Suriye ve Libya birbirinden çok ayrı iki durum. Libya'da birleşik cephe oluşturan muhalif savaşçılarla sivilleri korumak için işbirliği yaptık. Üstelik çok sayıda ülke bu operasyona aktif destek verdi. Suriye'de bu şartların hiçbiri oluşmadı." şeklinde yanıtladı.

İRAN'A OPERASYON SÖYLENTİLERİ
Rasmussen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in Suriye tasarısını veto etmesini de eleştirdi.

İran'ı nükleer programını durdurmaya ve uluslararası toplumla uzlaşmaya çağıran Rasmussen, "yaza doğru askeri operasyon olabilir" yorumlarını da yalanladı.

NATO Genel Sekreteri, "En doğrusunun diplomatik çözüm olduğuna inanıyorum ve NATO olarak İran'a bir müdahelede bulunma planımız yok. Uluslararası baskı ve çabaların ki buna ekonomik yaptırımlar dahil sonuç vereceğini umuyorum." dedi.

FÜZE KALKANI
Rusya ve İran'ın tepkisini çeken ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı NATO ülkelerinde kurulması öngörülen füze kalkanı sistemi de gündeme geldi.

Rasmussen bu konuyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: "Bu üzerinde çoktan mutabakat sağladığımız ve önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğimiz bir savunma sistemi. Çalışmalarımız çoktan başladı. Rusya'nın da bu savunma sisteminin aslında kendi menfaatleri ile örtüştüğünü görmelerini ve işbirliği yapmalarını umuyorum. Çünkü bu sistem Rus toprakları ve halkını da aynı tehdide karşı koruyacak. Ancak Rus tarafından bir anlaşma imzalanabileceğine dair henüz ışık almadım."

AFGANİSTAN
Afganistan'da Taliban'la yürütülen siyasi müzakerelere de değinen NATO Genel Sekreteri, "Müzakerelere dahil olan gruplar öncelikle anayasayı kabul etmeli ve terör örgütleriyle bağlantılarını kesmeli. Ancak bu çerçeveye oturtulan bir müzakereden sağlıklı sonuç almak ve siyasi bir çözüm sağlamak mümkün olur." dedi.

Rasmussen, NATO askerlerinin yetkiyi 2014 yılı sonuna dek tamamen Afgan güvenlik güçlerine devredeceklerini ancak sonrasında eğitim amaçlı desteğin süreceğini anlattı.