CHURCHİL ŞOK YAŞADI
1912'den beri fiilen savaş içinde olan Osmanlı İmparatorluğu aslında I. Cihan Savaşı'na zorunlu olarak giriyor, Avrupa devletleri ve Rusya'daki gibi çılgın zafer çığlıkları atılmıyordu. Türkiye durumun vahametini ve harbin uzun süreceğini anlayan tek genelkurmaya sahipti. Ekim sonunda dahi Genelkurmay ikinci başkanı İsmet Bey (Paşa), birinci başkan Alman Bronsart von Schellendorf idi. Almanya ile ittifakın Almanların Rusya'ya karşı Tannenberg'de kazandıkları zafer dolayısıyla fazla abartılmamasını, bu ordunun kuvvetinin Marne cephesinde Mareşal Geoffrey başkanlığındaki Fransızlar karşısında duraklamasından sonra sorgulanması gerektiğini ve ittifaktan kaçınmak gerektiğini ileri sürdü. Ne var ki Çanakkale'deki Churchill ve Sazonov inadı ve saldırganlığı aksini düşünmeye pek imkan bırakmıyordu. Türkiye Esad Paşa, Fevzi Paşa, Yarbay Mustafa Kemal Bey ve Kazım Karabekir gibi değerli kurmaylarının görüşüne rağmen Alman safında bu harbe sürüklendi.
TARİHTE BENZERİ YOK
Çanakkale'ye gelen düşman donanmaları, güçlü bir direnişle karşılaşacaklarını düşünmedi. Düşman orduları, o dönemin en modern savaş gemileri ve zırhlılarıyla tabyalardaki Türk ordusunu top atışlarıyla bertaraf ederek, iki gün içinde İstanbul'a ulaşacaklarını planlıyordu. Ancak öyle olmadı. Nusret mayın gemisinin denize döşediği Rus mayınları sayesinde Çanakkale'de kritik bir süreç başarıyla sonuçlandı. Nusret mayın gemisini diğer orduların gemilerinden üstün yapan, yapılan işin teknik ve askeri disiplin ile fedakarlık anlayışıyla yapılmasıdır. Nusret mayın gemisiyle yapılan iş tamamıyla cesaret ve çılgınlıktır. Boğazın mayınlarla döşenmesi düşman gemilerinin geçişini engelledi. Düşman kuvvetlerinin denizden geçemeyeceklerini anlamaları üzerine de kara savaşları başladı. Türk orduları, Çanakkale'de canlarını feda ederek düşman ordularının geçişine izin vermedi. Savaşta çiftçiler, marangozlar, öğrenciler ve eğitimli insanlar şehit oldu. Türk milletini millet yapanın bu zaferlerdir. Çanakkale, direnişin sembolü olmuştur. Hiçbir ülkenin askerlik tarihinde neferinden albayına kadar şehit olan bir alay yoktur. Çanakkale Savaşı sırasında 57. Alay'da sancağı taşıyacak bir askerimiz bile kalmamıştır.
NUSRET DÜŞMAN PLANLARINI BOZDU
Bu savaşta Türk ordusunun genç ama tecrübeli ve bilgili kurmay grubunun bir cephede toplandığı görülür. Asıl savunmanın başlayacağı 18 Mart'tan bir ay evvel Boğaz'daki mayınlı alanları Müttefikler temizlemesine rağmen saldırı başlayacakken yeniden gizlice mayın döşendi. Bu Nusret mayın gemisinin askerlerinin tarihe geçen bir başarısıdır. Bir gün sonra hücuma geçen İtilaf Devletleri donanmasının bu yüzden ağır tahribat geçireceği, savunma alanlarından gelen tepkiyle de geri çekileceği açıktır. O anda dünyanın en mükemmel zırhlı gemisi yüzen kale Queen Elizabeth yara almış çekilmişti, Ocean ve Bouvet battı, Agamemnon sahayı terk etti. Bu bir hezimet sayılıyordu. Boğaz'ı gemilerle geçmekten vazgeçildi. Bununla birlikte "Çanakkale'nin geçilmezliği" 18 Mart Deniz Zaferi'yle değil, daha çok sonraki kara savaşlarıyla tescil edilmiştir. Nisan ortalarında Çanakkale Kara Savaşları anılacak.
ATATÜRK 'ÜN ÇANAKKALE ZAFERİ İLE İLGİLİ SÖZLERİ
ATATÜRK 'ÜN 57. ALAY İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİ 
3 MAYIS 1915 ARIBURNU DESTANI