Trump'tan İran'ın dini lideri Hamaney'e "nükleer" mektup
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın dini lideri Hamaney'e bir anlaşma müzakere etmek için mektup gönderdiğini söyledi. Trump, geçen ay İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini, tercihlerinin İran'ın büyümesine ve gelişmesine imkan sağlayacak nükleer anlaşmadan yana olduğunu belirtmişti. İran, şu ana kadar kendilerine mektup ulaşmadığını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bir anlaşma müzakere etmek için mektup gönderdiğini belirtti.
İRAN'LA ANLAŞMAK İSTİYORUZ
Fox Business Network'e röportaj veren Trump, İran lideri Hamaney'e dün bir mektup gönderdiğini ve İran ile nükleer program konusunda anlaşma yapmayı tercih ettiğini vurguladı.
Trump, "Onlara, 'Umarım müzakere edersiniz çünkü askeri olarak girmemiz gerekirse bu korkunç bir şey olacak' diyen bir mektup yazdım." dedi.
Bir anlaşma müzakere etmeyi tercih ettiğini kaydeden Trump, "Herkesin benimle aynı fikirde olduğundan emin değilim, ancak askeri olarak kazanmış olsanız bile aynı derecede iyi olacak bir anlaşma yapabiliriz" ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Trump (AA)
Trump, "Ancak zamanı şimdi geliyor. Bir şekilde bir şeyler olacak. Eğer İran müzakere etmezse, bu onlar için çok çirkin olacak. Diğer alternatif ise bir şeyler yapmamız gerektiği çünkü onların nükleer silah sahibi olmasına izin veremezsiniz. Başka seçenekler de mevcut." ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Trump (AFP)
İRAN AÇIKLAMASI: ÇOK YAKINDA BİR ŞEYLER OLACAK
İran ile ilgili Beyaz Saray Oval Ofis'te açıklamalarda bulunan Trump, "Size söyleyebileceğim tek şey İran'la artık son aşamalara geldik. Bu oldukça ilginç bir dönem olacak ve ne olacağını göreceğiz. Ama artık son anlardayız, son aşamadayız. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz. İran'la ilgili bir durum var ve çok yakında, çok ama çok yakında bir şeyler olacak. Sanırım siz de yakında bunu konuşuyor olacaksınız. Umarım bir barış anlaşması yapabiliriz." dedi.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney (AA)
Beyaz Saray, Trump'ın, nükleer anlaşma müzakereleri için bir mektup gönderildiğini doğruladı. Çekimi dün yapılan röportajın tamamının Pazar günü yayımlanacağı aktarıldı.
ABD Başkanı Trump, geçen ay İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini, tercihlerinin İran'ın büyümesine ve gelişmesine imkan sağlayacak nükleer anlaşmadan yana olduğunu belirtmişti.
Anlaşma konusunda derhal çalışılmaya başlanması gerektiğinin altını çizen Trump, "Anlaşma imzalanıp tamamlandığında Orta Doğu'da büyük bir kutlama yapmalıyız. Tanrı, Orta Doğu'yu korusun." ifadelerini kullanmıştı.
ABD Başkanı Trump (Reuters)
TRUMP, "İRAN'A MAKSİMUM BASKI" POLİTİKASINI YENİDEN HAYATA GEÇİRİYOR
Beyaz Saray'daki imza töreninde "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçirecek başkanlık kararnamesini imzalayan Trump, bu kararından mutlu olmadığını ancak "İran'a karşı sert olmak" zorunda olduğunu belirtmişti.
Trump, başkanlığı döneminde İran'ın asla nükleer silaha sahip olamayacağını savunarak, İran'la anlaşmanın mümkün olup olmayacağını göreceklerini ancak ne gerekiyorsa onu yapacağını söylemişti.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney (AA)
İRAN AÇIKLADI: BİZDE MEKTUP GELMEDİ
İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'e nükleer müzakere çağrısında bulunan bir mektup gönderdiğine dair açıklamasının aksine kendilerine şu ana kadar mektup ulaşmadığını açıkladı.
İran medyasındaki habere göre, İran'ın New York'taki Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, ABD Başkanı Trump'ın, İran lideri Hamaney'e mektup gönderdiğine ilişkin açıklamasına dair soruyu, "Şu ana kadar böyle bir mektup almadık." diyerek yanıtladı.
ABD Başkanı Trump (Reuters)
HAMANEY MÜZAKERELERİ YASAKLAMIŞTI
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, "güvenilmez" olduğunu belirttiği ve İran'ı tehdit eden Trump yönetimi ile müzakereleri yasaklamıştı. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Erakçi başta olmak üzere İranlı üst düzey yetkililer de ABD ile baskı ve tehdit altında müzakere etmeyeceklerini sıklıkla dile getiriyor.
Son olarak Erakçi, bugün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısı için bulunduğu Cidde'de verdiği bir röportajında, "ABD'nin azami baskı politikası ve tehditleri devam ettiği sürece biz, ABD ile doğrudan müzakerelere girmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.