Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul edilen Türkiye Raporu'na tepkiler tüm hızıyla devam ediyor.
Avrupa Parlamentosunda (AP) Türkiye hakkında hazırlanan 2022 yılı raporu kabul edildi. AP'nin Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor'un hazırladığı 2022 Türkiye Raporu, AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 18'e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı.
ÜYELİK MÜZAKERELERİNİN SONLANDIRILMASI KABUL EDİLMEDİ
Temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda eleştirilere yer verilen raporda, Türkiye'nin üyelik sürecine ilişkin perspektif ise işbirliği odaklı aktarıldı. Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmayı içeren değişiklik önergesi ise 460 oyla reddedildi, raporda yer almadı.
6 Şubat depremlerinden duyulan üzüntünün yinelendiği raporda, Avrupa Birliği'nin (AB) insani ihtiyaçların karşılanması ve yeniden yapılanma çabalarına destek vermeye devam etmesi gerektiğini belirtildi.
Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağına dikkat çekilen rapora ilişkin Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, A Haber'e açıklamalarda bulundu.
"HAKSIZ VE KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ"
Kaymakcı açıklamasında şunları kaydetti: "AP'nin Türkiye raporu hakkında Dışişleri Bakanlığımız açıklama yaptı. Bu raporun özellikle Kıbrıs, Yunanistan, dış politika, güvenlik ve savunmayla ilgili boyutlarıyla maalesef bazı üye ülkelerin çıkarları doğrultusunda bizim kabul edemeyeceğimiz yönler var. Raporun bazı yönlerini haksız ve kabul edilemez buluyoruz.
"AB ÜYELİK SÜRECİNİN SONLANDIRILMASINA YÖNELİK AŞIRI GRUPLARIN BAZI ÇABALARI OLDU"
Kaymakçı devamında, "Raporda Türkiye'nin aday bir ülke olduğu vurgulanıyor. Türkiye'nin üyelik süreci devam ederken bu süreçte buna paralel olarak Türkiye-AB iş birliğinin birçok alanda genişletilmesi çağrıları var. Biz bunları olumlu buluyoruz. Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sonlandırılmasına yönelik aşırı grupların bazı çabaları oldu. Türkiye'nin üyelik sürecinin sonlandırılmasını öneren önergenin büyük bir oy çoğunluğu ile reddedilmesi de önemli bir konu." dedi.
"BEKLENTİMİZ TÜRKİYE'YE EŞİT MUAMELE GÖSTERİLMESİ"
Kaymakçı, beklentilerinin Türkiye'ye eşit muamele gösterilmesini vurgulayarak, "Türkiye AB'ye aday bir ülke, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Avrupa Parlamentosu'nun beklentisi, Türkiye-AB ilişlkilerin gelişmesi. Bizim de AP'den beklentimiz var. Bazı üye ülkelerin beklentilerine çıkarlarına kilitlenmiş, mahkum edilmiş bir Türkiye-AB ilişkisi sarmalından çıkıp Türkiye'ye eşit muamele göstermesi. Diğer aday ülkelere verilen teşvikin Türkiye'ye de verilmesi. Yeni AP, daha vizyoner düşünen, aday ülkelere eşit muamele yapan bir parlamento olur." ifadelerini kullandı.