Ülkede iç savaşın başladığı 15 Mart 2011'den bu yana birçok noktada Esed rejimine karşı savaşan Suriye Türkmenleri, DAEŞ terör örgütünün de ortaya çıkmasıyla çift taraflı kıskaca alındı. Suriye'deki diğer muhalif gruplara da destek veren ve büyük kısmı ÖSO'ya bağlı kalmayı sürdüren Türkmenlerin kontrolündeki ilçe, köy ve kasabalar uzun çatışmalar sonrası rejimin ve DAEŞ'in eline geçti.
Türkmenlerin yoğun yaşadığı Lazkiye'nin Bayırbucak bölgesi Türkmen Dağı mevkisi, Esed'e karşı mücadele verilen stratejik bir nokta. Bölge, Esed'in kontrolündeki Hatay'ın Yayladağı sınırı karşısında bulunan Keseb Sınır Kapısı'na, rejimin en güçlü olduğu Lazkiye kenti merkezine ve Akdeniz kıyılarına komşu bulunuyor.
Türkmen Dağı Tugayı adı altındaki askeri oluşumla birleşen Türkmenler, oldukça engebeli ve ormanlık bu arazide, önce köylerini korumak sonra da Esed rejimini devirmek için mücadele veriyor.
İdlib'in alınması
Yine Hatay sınırındaki İdlib kentinin geçtiğimiz günlerde muhaliflerin eline geçmesi ve Cisreş Şugur ilçesine doğru ilerlemesi çevredeki çatışmaları daha da şiddetlendirdi.
Cisreş Şugur ilçesinin muhaliflerin eline geçmesi, Lazkiye'nin diğer kentlere giden yollarını keseceğinden, Esed rejimi için önem arz ediyor.
Rejim bu nedenle Cisreş Şugur yakınlarındaki Türkmen Dağı ve Cebel Ekrad Bölgesi'ne saldırılarını arttırıyor. Bu saldırılarla uğraşan muhaliflerin, Cisreş Şugur'a destek verememesi anlamına da geliyor.
"Son kale: Bayırbucak"
Rejimin kontrolündeki Lazkiye'ye komşu olduğundan Türkmen Dağı'nı 4 yıldır sürekli bombardımana tutan Esed güçleri, son 3 günde saldırılarını oldukça arttırdı.
Çatışmalar, Yayladağı ilçesi sınırına kadar yaklaştı. Bölgede insani yardım faaliyeti yürüten Suriye Türkleri Derneği'nin Genel Sekreteri Ahmed Vezir, yaptığı açıklamada rejimin son günlerde birkaç kez hava destekli kara harekatı düzenlediğini ve bunlarda başarısız olduğunu söyledi.
Suriye'de Türkmenlerin elinde kalan son noktanın "Bayırbucak" olduğunu vurgulayan Vezir, şunları kaydetti:
"Türkmen Dağı'nın düşmesi, Cebel Ekrad bölgesinin de düşmesi demektir. Ve Cisreş Şugur'un rejimde kalması anlamına gelir. Muhaliflerin Esed'in en önemli kalesi Lazkiye'yi ele geçirme hayali oldukça güçleşir, belki de imkansızlaşır. Türkmenler, bazı muhalif grupların da desteğiyle köylerini korumak için elinden geleni yapıyor."
İdlib'in düşmesinin bölgelerini daha da önemli hale getirdiğini savunan Vezir, rejimin bölge çok sayıda asker ve silah yığdığını ayrıca İran askerlerinin de Türkmenlere karşı savaştığını ileri sürdü.
Vezir, dün geceki saldırılar sonrası karşı atağa geçen muhaliflerin 1 ay önce kaybettikleri Sinen Tepesi'ni geri aldıklarını duyurdu.