2019 ÖSYM DGS soruları ve cevapları açıklandı! 30 Haziran DGS sınavı soruları yorumları nasıl?

DGS sınavı dün yapıldı. On binlerce öğrenci 4 yıllık bir üniversiteye geçmek için kıyasıya yarıştı. DGS sınavı sonrasında sorular ve cevaplar yoğun şekilde araştırılmaya başlandı. ÖSYM DGS sınavı soru ve cevaplarını kısa bir süre içinde paylaşabilir. Sorular ve cevaplar kurumun resmi internet adresi üzerinden adayların erişimine açılacak. 120 sorudan oluşan DGS'de sayısal ve sözel testler uyguladı. Pazar günü yapılan 2019-DGS'nin sonuçları sadece 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. Sorular ve cevaplar yayınlandığı takdirde aşağıdaki link üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Peki 30 Haziran DGS sınavı soruları yorumları nasıl? İşte detaylar

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Temmuz 2019 , 09:08 Güncelleme Tarihi :02 Temmuz 2019 , 09:08
2019 ÖSYM DGS soruları ve cevapları açıklandı! 30 Haziran DGS sınavı soruları yorumları nasıl?

İÇİNDEKİLER

2019 ÖSYM DGS soruları ve cevapları açıklandı mı? 30 Haziran DGS sınavı soruları yorumları nasıl? DGS 2019 sınavının sona ermesinin ardından Dikey Geçiş Sınavı soruları ve cevapları merak konusu oldu. ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavda adaylara toplamda 120 soru soruldu. Peki, DGS soruları ve cevapları ÖSYM tarafından ne zaman yayınlanacak, kurum sonuçları hangi tarihte açıklayacak? Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

2019 DGS SINAV YORUMLARI

DGS sınavından çıkan adaylar, sosyal medya platformları aracılığıyla sınav hakkındaki görüşlerini bildirdiler. İşte o yorumlardan bazıları...

- DGS geçen seneye nazaran çok kolaydı. Hiç çalışmadan, liseden kalma matematik bilgimle 40 matematik yaptım, kalan 20'yi salladım. Geçen sene aynı şartlarda 25 tane yapmıştım.

- 3 senedir giriyom en kolayı buydu buna da hiç çalışmadım hayattaki şansım

- Dgs sayesinde ornitorenk denen hayvanın yaşam stili öğrendim, teşekkürler

- Dgs sözeli 1.5 saatte bitirdim diyen yalancıdır.

- Dgs zormuş kpss de geçsin o da zorsa ben çalışmaya başlıyayım, bir lys vakası daha yaşamak istemiyorum

- Ayrıca sözel bölüm diye açtık matematik soruları çıktı karşımıza. Matematik ne zaman sözel oldu

- Şeker vermezler diye şekerlerimi yanımda götürdüm içeri almadılar, şekersiz kaldım. Sonra da vay efendim niye sınav iyi geçmedi geçmez tabi

- Şimdi sana soruyorum . Sözelde olasılığın ne işi var ? Hani sözel netdi ve olasılık yoktu.

- Kardeşimin DGS'sine geldim sınavın zorluğu çöp konteynırındaki kalem kutularıyla doğru orantılı sanırım shsjs

- Teşekkürler DGS beynimi yaktın.

- Öyle bir uzun sorular vardi ki okurken içinde kayboluyor, uyku getiriyor, sıkılıyor daha bir çok şey #DGS

- Dgs 2018 de ben robot değilim kutucuğu getirin onu işaretleyelim #dgs2018

- Dgs günü gelir.Öğrnciler dgsye atlir.Dgs boynuzlarnı çıkartir,öğrencilere vurir.Öğrenciler havaya uçir,Dgs 1 senelerini daha çalir #dgs2017

- Neymiş efendim uçak modunda telefon arama yapıyormuş. Az önce denedim yapamıyor. #Ösym yanlış sormuş soru iptal olsun... #Dgs2018

- #DGS den tek kazancım yine kalem ile silgi oldu

- Matematikten tam 4 soru çözdüm ve sonuçlarını şıklardan buldum, çıkarken bi plaket bi madalyon bi bişey beklemedim de değil hani #DGS

- Ömrüm paragraf okumakla geçti #DGS

- Yine 1buçuk aya açıklarsınız #dgs

- ösym sağolsun uçak modundaki telefonla konuşulduğunu da öğrenmiş olduk #dgs

*Sınav çok zor değildi aslında. sadece mantık soruları fazlaydı.

*Sınav geçen seneye göre zordu. Akıl soruları güzeldi. Matematik gerçekten de zorlaşmıştı.

*Türkçe sözel mantık çok basitti matematik ortaydı.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A'da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

Örnek;

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A'da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

DGS DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

4.1. SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

4.2. ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

2018-DGS'ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

2018-DGS'ye başvuran adaylardan YÖKSİS'te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS'ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır. ÖBP'nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendi üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir ("AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ" başlıklı madde).

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, 4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1 nci maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak

Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır." 2018-DGS'de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS'ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS'ye girebilirsiniz. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS'ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.