Kasım tatili ne zaman? Milyonlarca öğrenci 2019-2020 dönemi okul tatillerinin ne zaman yapılacağını merak ediyordu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvim ile merak edilen sorular yanıt buldu. Takvime göre, ilk ara tatil kasım ayında yapılacak. Tatil günlerini fırsat bilen öğrenciler, hafta sonu tatili ile birlikte 9 gün yapılacak ara tatil dönemi için plan yapmaya başladılar. Peki, Kasım tatili ne zaman, hangi gün? 2019 Okullarda ilk ara tatil ne zaman başlıyor? Yarıyıl sömestr tatili ne zaman? İşte konu ile ilgili merak edilenler...
OKULLARDA ARA TATİLLER NE ZAMAN YAPILACAK?
18-22 Kasım 2019 tarihinde ilk ara tatil yapılacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)
06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)
MEB 2019-2020 eğitim öğretim takvimi için bir sonraki sayfaya geçiniz...
OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK?
9 Eylül'de başlayan 2019-2020 eğitim öğretim dönemi 19 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek ve 11 haftalık yaz tatiline girilecek.
Birinci dönem 25 Kasım'dan 17 Ocak'a kadar devam edecek.
Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)
İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020'de başlayacak.
DERS MÜFREDATLARININ TAMAMINA YAKINI EBA'DA
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) zorunlu ve seçmeli derslerin tamamına yakını olan toplam bin 532 ders müfredatı, Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) eklenerek öğrenci ve öğretmenlerin erişimine açıldı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce (YEĞİTEK), 2023 Eğitim Vizyonu'ndaki hedefler ve teknolojik gelişmeler ışığında yenilenen EBA'da öğrenci ve öğretmenlerin ders müfredatlarına ulaşabilmesine de imkan tanındı.
Bu kapsamda zorunlu ve seçmeli derslerin müfredatlarının tamamına yakını EBA'ya tanımlandı. EBA'da daha önce 157 ders müfredatı bulunurken yapılan çalışmalar sonucunda, 153'ü Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne, 113'ü Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne, 71'i Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, bin 195'i Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne ait toplam bin 532 ders müfredatı sisteme eklendi.
Böylece ders kitapları, modül PDF'leri, etkileşimli kitaplar, anlatım videoları, sınavlar ve uygulamalar gibi derslere ait tüm içeriklerin EBA'da yer alması sağlandı.
Ayrıca içeriklerin "ünite-konu-kazanım-dal-modül" seviyesinde ilişkilendirmesi yapılarak, öğretmen ve öğrencilerin erişimi kolaylaştırıldı.
BRANŞ ÖĞRETMENLERİ DE ÇALIŞMA GÖNDEREBİLECEK
Toplam bin 532 ders müfredatının sisteme girilmesiyle branş öğretmenleri de öğrencilerine çalışma gönderebilecek, içerik üretimi yapabilecek ve soru-sınav oluşturabilecek.
EBA'nın eski sürümünde içerik bulunan derslere ait müfredatlara sadece bu branşların öğretmenleri tarafından erişilebilirken, yeni EBA'yla diğer öğretmenlerce önceden üretilen ve yayımlanan içeriklere de ulaşılarak kullanabilmeleri mümkün hale getirildi.
SIRADA ÖZEL EĞİTİM VE GÜZEL SANATLAR VAR
Öte yandan, ilerleyen süreçte EBA'ya çeşitli alan derslerinin müfredatlarının tanımlanması ile ilgili de yeni çalışmalar hayata geçirilecek.
Bu kapsamda, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü görev alanındaki tüm okul tipleri ve ders müfredatları ile Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri alan derslerinin müfredatlarının sisteme tanımlanması sağlanacak.
MEB, BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı bilim ve sanat merkezlerini (BİLSEM) hem tasarım beceri atölyeleri hem de kütüphanelerle güçlendireceklerini, bunun için 10 pilot ilde 10 BİLSEM seçtiklerini bildirdi.
Özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı BİLSEM'lerin imkanlarının artırılması için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un başkanlığında, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile pilot seçilen illerin milli eğitim müdürleri ve BİLSEM müdürlerinin katılımıyla Bakanlıkta toplantı düzenlendi.
Selçuk, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel yetenekli öğrenciler için hafta içi ve hafta sonu ilave eğitim programlarının uygulandığı BİLSEM'leri daha etkili hale getirmek için çalışma yürüttüklerini ifade etti.
BİLSEM'leri güçlendirmek için iki adım attıklarını bildiren Selçuk, "BİLSEM'leri hem tasarım beceri atölyeleri hem de kütüphanelerle güçlendireceğiz. Bu amaçla 10 pilot ilde 10 BİLSEM seçtik." dedi.
Selçuk, BİLSEM'leri tohum ekilen toprağa benzeterek, "Bu merkezleri toprak gibi düşünüyorum. Üzerine nadide tohumlar bırakıyorsunuz. O toprağı süreceğiz, sulayacağız, çapalayacak ve çabalayacağız ki bir tohumun nasıl boy verdiğini, gürlediği, coştuğunu, çoğaldığını görebilelim. Tohumdan da topraktan da zerre şüphemiz yok, iş ki biz onların ihtiyacını görelim." değerlendirmesinde bulundu.
"DİĞER OKULLARIN ÖĞRENCİLERİ DE TASARIM BECERİ ATÖLYELERİNDEN FAYDALANABİLECEK"
BİLSEM'lere kütüphanelerin kurulmasına Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek vereceğini söyleyen Selçuk, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız pilot uygulama çerçevesinde belirlenen 10 BİLSEM'de her biri bin kitaptan oluşan 10 kütüphane oluşturulması için destek verecek." diye konuştu.
Selçuk, BİLSEM'lerin imkanlarından diğer okulların öğrencilerinin de yararlandırılacağına işaret ederek, "BİLSEM'ler kendi fonksiyonlarını yerine getirirken hafta içi boş saatlerde çevrede bulunan okullarımızın öğrencileri de tasarım beceri atölyeleri ve kütüphanelerden yararlanabilecek." ifadesini kullandı.
Bakan Selçuk, pilot uygulama için İstanbul, Adana, Antalya, Amasya, Batman, Çorum, Gaziantep, Rize, Tokat ve Tekirdağ'ın seçildiğini aktardı.