21 Nisan 2024 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları, sınava katılan öğrencilerin ve velilerinin gündeminde ilk sırada yer alıyor. Binlerce öğrencinin merakla beklediği sonuçlar MEB tarafından açıklandı.
İOKBS BURSLULUK SINAVI SONUÇLARI NE ZAMAN SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?
İOKBS Bursululuk sınavı sonuçları erişime açıldı. Duyuruda www.meb.gov.tr adresi üzerinden adayların erişimine açıldığı ifade edildi.
MEB AÇIKLADI!
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Millî Eğitim Bakanlığınca 21 Nisan 2024 Pazar günü 829 yurt içi ve 2 yurt dışı sınav merkezinde 3 bin 816 okul ve 58 bin 410 salonda gerçekleştirilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'nın sonuçları açıklandı.
Devlet Koruması altında olan ve diğer kanunlarla burs hakkı tanınan ve sınava katılan 4 bin 519 öğrencinin tamamına burs imkânı sağlandı.
Sınav sonucuna göre 70 bin öğrenci başarılı olarak burs almaya hak kazandı."
İOKBS BURSLULUK SONUÇ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?
İOKBS Bursluluk sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar sonuçları www.meb.gov.tr sonuç ekranı üzerinden TC kimlik numarası, Doğum Tarihi (gün, ay, yıl) girdikten sonra ekran üzerinde yer alan güvenlik kodunu girerek sonuçlarını sorgulayabilecek.
SINAVI KAZANAN ÖĞRENCİNİN BURSLULUK BAŞLANGICI
Öğrenci bursları, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereği, bursluluk sınavı kazanılarak okula kayıt yaptırılan tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren ödenir.
BURSLULUK SINAVI PUAN HESAPLAMA
Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacak.
a. Her öğrencinin cevap kağıdı, optik okuyucu ile okutulur.
b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.
ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.
d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.
e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.