Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci sayısı toplam 877 bin 784; bu öğrencilerin 385 bin 795'i lisans, 286 bin 622'si ön lisans, 205 bin 367'si de açıköğretim programlarına yerleşme hakkı kazandı. Önce de belirttiğimiz gibi bu adaylar ilgili tarihler arasında kayıtlarını yaptırmazlarsa haklarını kaybedecekler. Önümüzdeki yıl tekrar şanslarını denemek istediklerinde ise Açıköğretim Fakültesi'nin kontenjansız bölümlerine girenlerin dışındaki adayların Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yarı yarıya düşecek.
Postayla kayıt alınmıyor
Adayların kayıt için üniversitelerine şahsen başvurmaları gerekiyor. Postayla ya da internet üzerinden kayıt alınmayacak. ÖSYM, üniversiteyi kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçlarını, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine elektronik ortamda gönderdi.
Onun dışında adayların belgelerinin eksiksiz olması gerekiyor, aksi takdirde kayıtları yapılamayacak. Kayıt için gerekli belgelerin asılları isteniyor. Belgenin aslının getirilmesi suretiyle onaylı örneği kabul edilecek; onaysız sureti ya da fotokopisi kabul edilmeyecek. Yalan beyanda bulunan ya da sahte belgeyle kayıt yaptıran adaylar için üniversitelerin yasal işlem yapma hakları bulunuyor.
Adayın bir programı kazanmış olması ona kesin kayıt hakkı tanımıyor. Eğer aday, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı tüm koşulları taşımıyorsa, bu hakkını kaybedecek. Bu noktada tercihler yapılırken programın özel şartlarındaki kurallar geçerli olacak. Bedensel yetersizlik, mülakatı kazanamama gibi başvuru sırasında bilinmeyen nedenlerle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları ise ÖSYM tarafından değerlendirilecek. Bu öğrencilere, burslu programlar haricinde, tercih listesinde puanının yettiği programlara geçiş hakkı tanınabilecek.
ÖSYM'nin yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri ve kurumlar arasındaki yatay geçiş işlemleriyle hiçbir ilişkisi bulunmuyor. Bu konudaki bütün başvurular, ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılacak. Yine Anadolu Üniversitesi merkezi açık öğretim programlarını kazanan adaylar da kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'ne başvuracaklar.
BELGELER EKSİKSİZ OLMALI
Üniversiteler belgeleri eksik olan adayların kayıtlarını yapmayacaklar. O nedenle adayların kayıt yaptırmadan önce aşağıdaki belgeleri hazırlamaları gerekiyor.
* Diplomanın aslı veya yeni tarihli mezuniyet belgesi.
* Adayın, 0.15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmesi durumunda, alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge.
* 1989 ve öncesi doğan erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesi.
* Son 6 ay içinde çekilmiş, 12 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf.
* Katkı payının ödendiğine dair belge.
Üniversitelerin kayıttan önce belirleyip, ilan ettikleri başka belgeler de olabiliyor, üniversitelerden konuyla ilgili bilgi almakta yarar var. Yine yükseköğretim kurumları gerekli gördükleri durumlarda, adaylardan sağlık kurulu raporu da isteyebiliyor.
DGS KAYITLARI 2-6 EYLÜL'DE
Meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlara üniversitelerin lisans programlarına geçiş hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları 28 Ağustos'ta açıklandı. Bu sonuçlara göre bir programa yerleşen öğrenciler için de kayıtlar 2-6 Eylül'de gerçekleştirilecek. LYS'de merkezi yerleştirmede ve kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanlar ile yeni açılan bölümler için ÖSYM tarafından açıklanacak tarihlerde ek yerleştirme yapılacak. Yine DGS sonuçlarına göre boş kalan kontenjanlar için de ek yerleştirme açılması bekleniyor.
Ek yerleştirmelerden yararlanmak isteyen adayların ÖSYM'nin sitesini yakından takip etmelerinde yarar var.