YÜKSEK ZAM
Anayasa paketinde yer alan 5. madde, Anayasa'nın 53. maddesinde yer alan 'toplu görüşme' ibaresini 'toplu sözleşme' hakkı olarak değiştiriyor. Buna göre yasa, memurlara toplu sözleşme hakkı getirirken, uyuşmazlık çıkması halinde Uzlaştırma Kurulu'na başvurulmasını düzenliyor. Uzlaştırma Kurulu kararları ise kesin olarak uygulanıyor. Mevcut uygulamada ise taraflar anlaşamadığı zaman mutabakat metni imzalanıyor. Bu metin Bakanlar Kurulu'na sunuluyor. Bakanlar Kurulu kendi zam oranını belirliyor. Anayasa Paketi'ne 'evet' oyu verilmesi durumunda memurlar yüksek zam alma imkanına da kavuşacak.
YÜZDE 17 FAZLA
Toplu sözleşme ile zam oranları ve diğer haklar memur temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından belirlenecek. Uzlaştırma Kurulu kararları bugüne kadar bağlayıcı olsaydı, memur son 6 yılda ortalama yüzde 17 daha fazla zam alacaktı. Sendikalar şimdi bu imkanı kullanmak istiyor.
REFERANDUM NE GETİRİYOR?
Toplu sözleşme kesin hüküm sayılacak.
Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak.
Keyfi kınama cezaları son bulacak.
Toplu sözleşme hakkı emeklilere de yansıyacak.
'ŞİMDİDEN HAZIRLIK YAPIN'
Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetten Anayasa değişikliği paketinde var olan toplu sözleşme hakkına göre hazırlıklı gelmesini istedi. Gündoğdu, "Bu süreci inşallah ikinci bir bayrama dönüştürürüz" derken; Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, referandum öncesinde toplu sözleşmeye yönelik çalışmalara destek vereceklerini söyledi.
'İNCELEMEYE DEĞER'
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında yapılan görüşmeler 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi. Yazıcı, 'bu yıl toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmelere Ekim veya Kasım ayında toplu sözleşme olarak devam edilsin' önerisinin incelenmeye değer olduğunu söyledi. Yazıcı, "Konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki bir engel varsa toplu görüşme şeklinde devam ederiz" diye konuştu.