ORAN DEĞİŞEBİLECEK
Yeni düzenlemeye göre; kıdem tazminatları için bir fon oluşturulacak. Kıdem Tazminatı Fonu'nun gelirleri, işverenden kesilecek yüzde 3'lük gelirden oluşacak. Bu oranı Bakanlar Kurulu değiştirebilecek. Kıdem tazminatı tutarı da, çalışılan son yılın ortama ücreti tutarında olacak. 10 yılın üzerinde süreyle çalışanlar da kıdem tazminatlarını istemeleri halinde fondan tahsil edebilecek.
HER İŞYERİ AYRI HESAP
Örneğin; bir işçi 5 yıl bir yerde, 3 yıl bir başka işyerinde ve 2 yıl da başka işyerinde çalıştı. Ve bu işyerlerinden istifa ederek ayrıldı. Mevcut durumlarda hiçbir yerden kıdem tazminatı alamıyor. Yeni düzenleme ile söz konusu işçiye 10 yılı için kıdem tazminatı ödenecek. Taslakta, Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanan paraların bütçeye aktarılmasının önüne geçmek için de bazı hükümlere yer verildi. Buna göre; Fon'da toplanan paralar, hiçbir şekilde amacı dışında kullanılamayacak. Ayrıca, Kıdem Tazminatı Fonu değişik denetim sistemleriyle kontrol edilecek ve raporlar kamuoyuna açıklanacak.
İŞÇİNİN PARASINA GARANTİ GELİYOR
Taslak yürürlüğe girdiğinde, çalışanlar tazminatları için işverenle değil Kıdem Tazminatı Fonu ile muhatap olacak. Böylece bazı işverenlerin tazminat suistimalleri ortadan kalkmış olacak.
Çalışanın hakkı güvenceye kavuşacak.
PRiM KESiNTiSi iŞVERENDEN...
* Kıdem Tazminatı Fonu'na işverenler ücretin yüzde 3'ü oranında katkı payı ödeyecek. İşçilerden kesinti yapılmayacak.
* Kıdem tazminatı, her yıl için bir aylık ücret olarak ödenecek.
* Tazminat ödemelerinde ücretin son yılın ortalaması baz alınacak.
* 10 yılını dolduran çalışanlar, istediği takdirde tazminatını çekebilecek.
* Çalışan 10 yılı doldurmamışsa ölüm ve malüllük halinde para ödenecek.
* İstifa edenin tazminatlarıı yanmayacak. Bir kişi birkaç işyerinde çalışsa dahi tazminatın hepsi devlet güvencesinde olacak.