Halkı için ağladı

Krizin pençesindeki İtalya, vatandaşına yükleniyor. Emeklilik şartlarını ağırlaştıran, vergi artışları içeren paketi açıklayan Refah ve Çalışma Bakanı Fornero, gözyaşlarına boğuldu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Aralık 2011
Halkı için ağladı

İÇİNDEKİLER

Ağır krizle boğuşan Avrupa ülkeleri, birbiri ardına sert ekonomik önlemler alıyor. Son olarak İtalya'da, 30 milyar euroluk ekonomik önlemler paketi hazırlandı. İtalya'da kabinenin önceki günkü toplantısında kabul edilen ve dün Temsilciler Meclisi'ne sunulan paket; vergi artışı, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi önlemler içeriyor. Halka ağır fatura çıkartan bu paket; İtalya Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero'yu ağlattı. İtalya Başbakanı Mario Monti, 30 milyar euro değerindeki paketin 20 milyarının bütçe önlemleri, 10 milyarının ise büyümeyi teşvik edecek önlemler olduğunu belirtti. Monti, "Bu paket olmaksızın, İtalya'nın çökeceğini, Yunanistan benzeri bir durumla karşılaşacağını düşünüyoruz" dedi. İtalyan vatandaşı olan herkesin büyük fedakarlık yapması gereken bir dönemden geçtiklerini ifade eden Monti, "Ben Başbakanlık ve Ekonomi Bakanlığı maaşlarından feragat ediyorum" diye konuştu.

MAAŞ ARTIŞINA FREN
Paketin duyurulduğu toplantıya; İtalya Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fornero'nun gözyaşları damgasını vurdu. Emeklilik yaşının yükseltildiğini açıklayan Fornero, "Emeklilik maaşlarının enflasyona bağlı otomatik artışı artık söz konusu olamayacak. Enflasyona bağlı artış sadece minimum düzeydeki maaşlar için geçerli olabilecek" dedi. Forreno, "Bu özveride bulunmak zorundayız" diyerek ağlamaya başladı. Önlemler kapsamında 'birinci evden vergi almama politikasından vazgeçildi. Birinci ev için yıllık yüzde 0.4, ikinci ev için yüzde 0.76 oranında vergi alınacak. KDV'de de gelecek yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 2'lik bir artış söz konusu olacak.

KRALİÇE'NİN MAAŞI DONDURULDU
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in maaşı, tasarruf önlemleri çerçevesinde Nisan 2015'e kadar donduruldu. Yeni düzenlemeye göre; Kraliçe II. Elizabeth, kraliyet arazisinden kazanılan kârın yüzde 15'ini alacak. Kraliyet ailesinin gelirindeki kısıntı nedeniyle saraylardaki birikmiş tamirat işleri ertelenecek. Kraliçe II. Elizabeth'in geliri, geçen yıllarda sürekli azaldı. 1991-2002 yılları arasında yıllık 77 milyon pound olan Kraliçe'nin geliri, 2009'da 38 milyon, 2011'de 32 milyon pounda düştü.