'DESTEĞİMİZ SÜRECEK'
Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'nin son 10 yılda inşaat sektöründe büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, "Türkiye ve özellikle İstanbul, dünya ülkeleri için tam bir cazibe merkezi haline geldi" dedi. Hükümetin de şehirlerin gelişmesi için çaba harcadığına dikkat çeken Çalık, "Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuruldu. Bu da hükümetimizin şehirlere verdiği önemi gösteriyor" şeklinde konuştu. Ahmet Çalık, Turkuvaz Medya Grubu olarak gayrimenkul sektörüne desteklerinin süreceğini vurguladı.
KİM, NE DEDİ?
Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat): İnşaat sektörü özellikle 2000'li yıllarda gelişti. Artık kötü proje göremiyoruz. Dünya standartlarının üzerinde konutlar üretiyoruz. Bu yıl sektör iyi bir ivme yakalayacaktır.
Süleyman Varlıbaş (Varyap): Belediyeler nezdinde yapılan düzenlemelerin iyileştirilmesi öncelikli gündemimiz. Müktesep hak konusunun çözüleceğini umuyorum. Ruhsat ve yeterlilik belgeleri de sektör için en önemli gündem maddeleri.
Ömer Faruk Çelik (KONUTDER- Sinpaş): Kentsel dönüşüm ve müktesep hak konularını önemsiyoruz.
Özel sektör kentsel dönüşümde olmalı.
Işık Gökkaya (GYODER- Yeşil İnşaat): Eskiden 200-300 konut büyük sayılırken şimdi projelerde konut sayıları 1000'lerle ifade ediliyor. Buna TOKİ'nin de katkısı büyük oldu.
Altan Elmas (Sur Yapı): Turkuvaz Medya Grubu'nun desteğiyle özellikle mütekabiliyet ve kentsel dönüşümde önemli mesafeler kaydedildi. Sektörün en önemli sorunlarından birisi KDV iadesi. Bunun da çözülmesini istiyoruz.
Mehmet Okay (Ant Yapı): Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine de teşvikler verilmeli.
Yaşar Aşçıoğlu (Aşçıoğlu İnşaat): İstanbul'un, marka değerini parlatacak yatırımlara ihtiyacı var. Yapı stoğunun da yenilenmesi gerek.
Ramadan Kumova (Fer Yapı): Ticari gayrimenkul yatırımları önemli. Önümüzdeki 2 yıl içinde 3 milyon metrekarelik ofis stoğu daha gelecek.
İnanç Kabadayı (Ege Yapı): Enerji tasarruflu ve sürdürülebilir yapılar bundan sonraki en önemli gündem maddesi olacaktır.
Muzaffer Beyaz (Beyaz İnşaat): İmar Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
Yalçın Gül (Gül İnşaat): Yeni finansman modelleri gerekli.
Halit Dumankaya (Dumankaya İnşaat): Kriz dönemlerinde kötümser yayın yapılması sorunları daha da zorlaştırıyor. Örneğin; bir olay olduğunda 'hırsız müteahhitler' diye başlıklar atılıp tüm bir camianın töhmet altına alınması bizi çok üzüyor.