Köy uyanıklığı

Gıda hileleri çoğaldı, vatandaşın köy ürünlerine talebi arttı. Fırsatı kaçırmayan uyanıklar, her ürüne 'köy' ibaresi koyup satmaya başladı

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Nisan 2012
Köy uyanıklığı
Vatandaşın sağlıksız gıda korkusu, fırsatçılara yeni iş kapısı oldu. Bandrollü ya da markalı dahi olsa yiyecekleri alırken tereddüt eden tüketiciyi yeni bir yolla çekmek isteyen bazı uyanıklar, gıdaları 'köy ürünü' adı altında satarak güven sağlamaya çalışıyor. Yumurtaları samanlı sepetlerde ya da peyniri tenekede satarak köyden getirilmiş imajı vermek isteyen kişiler, bu taktiği gerek yol kenarlarında, gerekse pazarlarda ve marketlerde de uygulamaya başladı. 'Bilinçsiz talebe' karşılık fırsatçıların boşlukları doldurduğunu söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, "Köy ürünü denilen ürünler ekolojik olarak algılanıyor. Bu ürünler organik değil. Açıkta satılan köy özelliğini gördüğünüz ürünler aksine daha tehlikeli olabilir. Bakteri olmasının yanı sıra malta humması başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir" diye konuştu.

SAMANLI YUMURTA!
Saner, organik ürün almak isteyenlerin de muhakkak ambalajlı ve Tarım Bakanlığı onaylı ürünleri tercih etmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Her açıkta gördüğünüz ürün köyden gelmiş ya da sağlıklı değildir. Tamamıyla ticari olarak üretip, samanlayarak ya da tarladan yeni getirilmiş imajı vererek vatandaşı kandırıyor, üstelik zehirliyorlar."

SANAL SATIŞA DİKKAT EDİN
Sahte tüccarlar gıda satışı için sanal ortamı da kullanıyor. Bir köy ismi uydurarak ya da bilindik bir köy ismini kullanarak açtıkları internet sitelerinde bölgeye has ürünleri satan sahtekarlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Samim Saner, "Eğer siteler Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni almışsa o zaman güvenilirdir" dedi. Köylü ile çiftçi kavramını ayırmak gerektiğini söyleyen Saner, "Köylü, mahsulü varsa kendine kadar üretip tüketen kişidir. Çiftçi ise mahsulün ticaretini yapan kişidir. Köylü belki kendi tüketirken sağlıklı ürün kullanıyor, ama satmak için getirdiğinde korunmayan ürün son alıcıya sağlıksız ulaşıyor" dedi.

BAKANLIK ONAYI MUTLAKA OLSUN
Bakanlıkca açıklanan sağlıksız ürünlerin bilinen markalar olmasıyla vatandaşın kayıt dışına yönelmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden Samim Saner, en güvenilir ürünün Tarım Bakanlığı onayı taşıyanlar olduğunu belirtti. Bakanlığın üretim izinli firmaları da denetlediğine dikkat çeken Saner, şöyle konuştu: "Bakanlık denetliyor ve sorun gördüğünde gereken yapılıyor. Peki ya kayıt dışını kim denetliyor? Yoldan ya da 'köy ürünü' yazılı tezgahlardan aldıklarınızda yaşayacağız bir sorun karşısında muhatabınız yok, üstelik hatalısınız. Ambalajsız ve Tarım Bakanlığı onaysız ürünlere güvenmeyin."