İş gerginliği

Eylem yapan THY çalışanları 'kanunsuz grev gerekçesiyle tazminatsız işten çıkartıldı. Bir kısım çalışan dün işe gidince gerginlik yaşandı

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :31 Mayıs 2012
İş gerginliği

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY) personelinin Atatürk Havalimanı'nda yaptığı eylem vatandaşları perişan ederken, eylemcileri de işsiz bırakıyor. THY eyleme katılanların iş akitlerini feshetme konusunda kararlı görünürken, sendika da işbaşı yaparak bu uygulamayı engellemeye çalışıyor. Önceki gün yaşanan eylemden sonra dün de 'işe başlama, işten el çektirme' gerginliği oldu.

YASAK YASASI GEÇTİ
Dün akşam saatlerinde Meclis'te kabul edilen ve havacılık hizmetlerinde grev yasağı getiren kanun teklifini protesto etmek için THY çalışanları, önceki gün Atatürk Havalimanı'nda iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemi yaptı. Eylemle birlikte 179 sefer iptal edilirken, yolcular alanda saatlerce beklemek zorunda kaldı. Eylemin ardından yaklaşık 200 çalışanın iş akitlerinin feshedildiği öğrenildi. THY yetkilileri, eylem sırasında 2822 Sayılı Kanun'un 45 ve 70'inci maddeleri gereğince; hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ve mahkumiyet ile sonuçlanacağını çalışanlara duyurmuştu. Eyleme katılan çalışanlara bildirimde bulunan THY yönetimi, daha sonra işten çıkartıldıklarını duyurdu. THY yetkililerinden edinilen bilgiye göre, işten çıkartmalar '1 gün işe gelmemek' gerekçesiyle değil, '2282 sayılı kanunda tarif edilen, kanunsuz grev gerekçeleriyle yapıldı. Kanun bu tür eylemlerde tebliği zorunlu kılmazken tazminata da hükmetmiyor. Bu gelişmelere rağmen, işten çıkartıldıkları bildirilen çalışanların bir kısmı dün mesailerine gidince gerginlik yaşandı. Bazı personelin uçuşlarda isimleri olmazken bazılarına iş yaptırılmadı.

'BİZ GREV YAPMADIK'
Konuyla ilgili TAKVİM'e konuşan Hava-İş Sendikası Avukatı Abdi Pesok, yazılı tebliğ yapılmadığı için işten çıkartmaların geçersiz olduğunu savundu. Pesok, yaptıklarının bir grev ya da eylem olmadığını belirterek, "Üyelerimiz sadece fazla mesai yapmadılar, ya da hastalarsa rapor aldılar. O gün mesaisi olmayanlar da bu arkadaşlarına destek oldular. Yoksa iş bırakma ya da yavaşlatma yoktu. Ancak 15 bin kişinin çalıştığı bu kurumda, 100 kişinin mesaiye kalmaması ya da hastalandığında rapor alması işleri bu denli aksatıyor" dedi. Pesok, rapor alanların bunları kurum doktoruna onaylatamadığını belirtti. Olaylarda vatandaşın perişan olmasını ise Pesok, "Vatandaş bize üzüldü biz vatandaşa" sözleriyle yorumladı.

68 UÇUŞ İPTAL
THY'deki eylemle ilgili görüşlerini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yasadışı eylem kabul edilemez. Tabii ki çalışanların haklarına saygılıyız. Ama bu hakları yasalar çerçevesinde kullanmaları lazım. Türkiye'nin turizmine, havacılık sektörüne, ekonomisine darbe vuracak hiçbir girişime izin vermeyiz" dedi. Öte yandan önceki gün 179 sefer yapılamazken, dün de 68 seferin iptal edildiği duyruldu. İptallerin operasyonel sebeplerle olduğu belirtildi.

BEDELİNİ MİLLET ÖDER
Başbakan Erdoğan, THY'deki grevi değerlendirdi: Düşünün ki bu grev kanunsuz değil kanunlu olarak da yapıldığında, uzun süreli bir grev olduğu zaman bunun bedelini kim ödeyecek? Millet ödeyecek. Bu stratejik kurumda atılacak bu tür adımlar ciddi manada ülkemizde çöküşün habercisi olur ki, buna fırsat vermemek gerekir. Öte yandan önceki gün 179 sefer yapılamazken, dün de 68 seferin iptal edildiği duyuruldu. İptallerin operasyonel sebeplerden olduğu belirtildi.