Emekli olup da tekrar çalışanlarında, diğer işçiler gibi kanuni şartları taşımaları halinde, kıdem tazminatına hakları vardır. İşverenlikçe işten haksız çıkartılmanız halinde ya da İş Kanunu'nda belirtilen haklı bir sebeple (işverenin ücretinizi zamanında ödememesi, eksik ödemesi, işten kaynaklanan bir hastalık nedeniyle, işverenin size hakaret etmesi, tacizde bulunması gibi) işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı alabilirsiniz.
İş Kanunu'na göre ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle ücret ödemesi yapılamaz. İşveren yiyecekle ücret ödemesi yapamaz. İşyerinde 10 kişiden fazla çalıştığı halde, ücreti banka aracılığı ile ödemeyen işverenler hakkında idari para cezası uygulanır.
Gebe olan kadın işçinin doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta izin hakkı vardır. Doğumdan önce eksik kullanılan izinler varsa bu doğum sonrasına ilave edilir. Bu süreler, işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. İsteği halinde kadın işçiye,16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra, 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Eğer işverenlikçe bu hükümlere uyulmaz ise Çalışma Bakanlığı'nca yapılacak inceleme ile işverenliğe idari para cezası uygulanır.
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 135 gün daha prim ödenmesi durumunda prim gününüz dolacak. Ancak, 50 yaşınız 2019 yılında dolacağından, emekli olacağınız tarih 18.06.2019 tarihi olacaktır. SSK girişiniz askerden önce olduğundan, askerlik borçlanması yapmak emeklilik yaşınızı geriye çekmez.