ORTALAMA 50-60 TL
Mevcut sistemde bankalar tüketicilerden her yıl ortalama 50- 60 lira kart aidatı tahsil ediyor. Türkiye'de 60 milyona yakın kart bulunduğu düşünüldüğünde, toplanan para 3 milyar lirayı geçiyor. Vatandaşlar açtıkları davalarla bu paraları geri alıyor. Bazı bankalar, 'Kartımı iptal ettiririm' diyen müşterilerine bu aidatları iade ederken; bazıları da "Şu kadar alışveriş garantisi verirsen, aidat almayız" gibi pazarlıklar yapıyor.
SiGORTA ŞARTI KALKIYOR
Hazırlanan taslakta, konut kredilerinde sık sık tartışma konusu olan hayat ve konut sigortaları konusu da netlik kazandı. Buna göre; kredi veren, konut sigortası ve hayat sigortasını zorunlu olarak uygulamayacak. Yani banka, konut ve hayat sigortasını şart koşamayacak. Tüketicinin erken ödeme hakkı bulunuyor. Erken ödemelerde, kredi veren erken ödeme ücreti talep edebilecek. Ancak erken ödeme ücreti, kredinin binde 5'ini geçemeyecek.
AĞIR CEZA GELİYOR
Taslakta cezalar da artırılıyor. Yasaya aykırı hareket eden üreticilere 500 bin liraya kadar para cezası ve üretimlerin geçici süre ile durdurulmasına ilişkin yaptırımlar uygulanacak. Böylece tüketici haklarını çiğneyenler için caydırıcı cezalar gündeme gelecek. Haksız Ticari Uygulamalar Kurulu oluşturulması ve her yıl üreticilere tüketici ödülü verilmesi de öngörüldü.
iNDiRiMLERE SINIR
Taslakta; ayıplı mal, üreticinin sorumluluğu, kapıdan satışlar konularında da düzenlemeler yer aldı. Buna göre; kullanım kılavuzundaki özellikleri taşımayan ürünler ayıplı mal sayılacak. Ayıplı mallar, özürlü mal etiketi ile satılabilecek. Reklamdaki şartları taşımayan ürünler de ayıplı mal olarak işlem görecek. Tüketici, 14 gün içinde ürünü iade ederek bedelini geri tahsil edebilecek. İndirimli satışlar ise 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül arasında, yılda 2 kez yapılabilecek.