Bankalara dilekçe yağıyor

TAKVİM yol gösterdi, vatandaş bankalara koştu. Yargıtay kararından sonra vatandaşlar hem dosya masrafı hem de kart aidatı için dilekçe yağdırıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Mart 2013
Bankalara dilekçe yağıyor
Bankaların aldıkları ücret ve komisyonların haksız olduğu mahkeme kararlarıyla da tespit edildikçe vatandaşın hak arama çabaları artıyor. Dün TAKVİM'in yayımladığı dilekçeleri dolduran yüzbinlerce vatandaş, bunları bankalara göndererek hakkını aramaya başladı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kredi kartı aidatlarının üstelik geriye dönük olarak alınabileceği yönündeki kararının ardından tüketici ve konut kredilerinde uygulanan dosya masrafı parasının da haksız olduğunu tespit eden kararı vatandaşları harekete geçirdi.

POSTA İLE GÖNDERİN
Bu kararların emsal teşkil edeceği ve içtihat olduğu yönündeki dünkü haberimizin ardından, vatandaşlar dilekçelerle hakları olan paraları almak için banka şubelerine hücum etmeye başladı. Bugün yine bu dilekçeleri yayımlamaya devam edeceğiz, siz de dilekçeleri hazırlayıp ilgili banka şubesine taahhütlü posta ile gönderebilirsiniz. Bankalar parayı ödemezse, hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz.



PARANIZI GERİ ALIN
Tüketicinin sessiz kalmasını ve önüne gelen her belgeyi imzalamasını fırsat bilen birçok banka, sigortadan dosya masrafına her adımda para almayı sürdürüyor. Türkiye'de hukuk olduğu unutuluyor.




HAKSIZ KAZANÇ VAR
Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bankaların, çeşitli masraf kalemleri altında tüketicilerden 'haksız' kazanç sağladığını söyledi. Çakar, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, 'haksız şart' oluşturduğu gerekçesiyle dosya masrafı tutarının geri ödenmesi yönündeki yerel mahkeme kararını onamasını 'olumlu' bulduklarını kaydetti.



LEHTE KARAR ÇIKAR
Tüketicilerin, bankalara ödedikleri dosya masraflarını geri alabilmeleri için ikamet ettikleri yerdeki tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini anlatan Çakar, "Tüketiciler, bin 192 liradan az dosya masrafı için tüketici sorunları hakem heyetine, bin 192 liradan fazla dosya masrafı için de doğrudan tüketici mahkemesine başvurabilir" dedi. Çakar, tüketici sorunları hakem heyetlerinin, genellikle Yargıtay kararları doğrultusunda tüketici lehine karar verdiğini ifade etti. Dosya masraflarının iadesi için tüketicilerin harekete geçtiğini, bu konuda yoğun bir talebin olduğunu belirten Çakar, THD'nin telefonlarının susmadığını anlattı. Çakar, tüketicilere nereye, nasıl başvuru yapacakları ve nelere dikkat edecekleri konularında ücretsiz yol gösterdiklerini söyledi.