* * *
1- FIRSATCI HORTLADI
Olayları bahane eden turizmdeki rakibimiz ülkeler, bakan seviyesinde 'Türkiye'ye gitme' kampanyası başlattı. Hedef turistimizi çalmak...
Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve birçok şehre sıçrayan olaylar, fırsatçıları hortlattı. Turizmdeki rakiplerimiz, fırsatı değerlendirmek için hemen devreye girdi. Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerin gazeteleri olayları abartarak duyurarak, Türk turizmini baltalamaya çalışı-yor. Turizmde Türkiye'nin en büyük rakipleri olarak gösterilen İtalya ve İspanya'nın bakanları da harekete geçti.
ACENTELERE BASKI VAR
İtalya Dışişleri Bakanlığı, "Özellikle İstanbul, Antalya ve İzmir'e gitmeyin. Rezervasyonlarınızı iptal edin" açıklaması yaptı. Corriera Della Sera gazetesi de, İtalya Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'ye turist götüren büyük acentelere, rotayı İtalya'ya çevirmeleri için baskı yaptığını iddia etti. Dünyanın en önemli acenteleri ile bu konuda temasların kurulduğu belirtildi. İspanya Turizm Bakanı Jose Manuel Soria da, gazetecilerle yaptığı sohbette, özellikle İstanbul'a giden turistleri Madrid'e davet etti. Ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün daha da azaldığını belirten Soria, "İspanya olarak turizm hedeflerimiz tekrar yükselişe geçti. İstanbul'da yaşanan olaylar bizi üzdü. Ancak olayların turistlerin, Madrid'e gelme ihtimalini artırdığını da kabul etmek gerek" dedi. Ağır krizle sarsılan ve umudunu turizme bağlayan Yunanistan basını da boş durmuyor. Türkiye'deki olaylardan nemalanmaya çalışan Yunan medyası, yayınlarında ölçüyü iyice kaçırdı.
TURİZMCİDEN İTİDAL ÇAĞRISI
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, "Turizm sektörü ve bu sektörden ekmeğini kazanan milyonlarca vatandaşımız adına, tüm kesimleri itidalli olmaya çağırıyorum" dedi. Bayındır, olayların yaşandığı bölgelerdeki otellerin boşalmaya başladığını, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
* * *
2- BİR GÜNLÜK VURGUN
Ülke geneline yayılan 'Gezi Parkı' eylemlerini, fırsat bilen yabancı yatırımcı cebini doldurdu. Hafta sonu yaşanan gerilimi gören yabancılar, hemen borsada satış talimatı verdi. Pazartesi gelen yabancı satışlarıyla, borsa son 10 yılın rekor düşüşünü yaşadı, yüzde 10.4 değer kaybetti.
1.14 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ!
Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, yabancıların pazartesi günü verdikleri satış emrinin 1.14 milyar doları bulduğunu açıkladı. Bu satışın 650 milyon dolarlık bölümünü de yabancılar karşıladı. Borsadan çıkan yabancılar paralarını Türk Lirası'nda tutup dövizin düşmesini de önledi. Dün operasyonda ikinci perde yaşandı. Yabancılar yüksek fiyattan sattıkları hisse senetlerini bu kez düşmüş halleriyle yeniden almaya başladı. Piyasaya giriş yine 1 milyar doların üzerinde oldu. Böylece bir günlük operasyon kârla tamamlandı. Bu operasyonun ardından Borsa İstanbul dün güne yüzde 2'ye yakın primle başladı. Pazartesi 76.983 puandan kapanan borsa, dün yüzde 4.87 artışla günü 80.733 puandan tamamladı. Dolar ise gerileyerek dün 1.8740 liradan kapandı.
* * *
3- SATIŞLAR DÜŞTÜ FAALİYET AZALDI
Taksim'de ve birçok şehirde yaşanan olayların ekonomiye de yansıması oldu. İşte yaşananlar: Olayları bahane eden bazı uluslararası şirketler, reklamları durdurdu. Birçok ekonomik toplantı ve açılış ertelendi. Tedirgin edilen halk alışverişten kendini çekti. Hafta sonunda Türkiye genelinde kredi kartıyla yapılan işlem adedinde yüzde 5, işlem tutarında ise yüzde 10 düşüş yaşandı. Esnafa da ağır fatura çıktı. Esnaf illegal örgütlerin verdiği zararla dükkanını açamaz oldu. Birçok dükkan büyük hasar gördü.