2010'DA İTHALAT YAPILDI
Piyasada et fiyatlarının aşırı dalgalanarak yükselmesi üzerine, 2010 yılında canlı hayvan ithalatı kararı alınmış, bu önlem yeterli olmayınca bir süre sonra karkas et ithalatına da izin verilmişti. 2010-2012 yılları arasında Türkiye 3 milyar doların üzerinde canlı hayvan ve et ithalatı yaptı.
EŞİK 15.75 LİRA OLUYOR
Et ve Süt Kurumu Başkanı İsmail Kemaloğlu, yaz döneminin et talebinin arttığı bir dönem olduğunu ve fiyatların bu yüzden hareketlendiğini söyledi. Kemaloğlu, fiyatların aşırı yükselmesi halinde piyasaya taze karkas et süreceklerini açıkladı. Et ve Süt Kurumu olarak fiyatın belli bir eşikte seyretmesi için gerekli tüm önlemleri aldıklarını aktaran Kemaloğlu, birkaç gün içinde bu eşik fiyatı belirleyeceklerini belirtti. 17 ildeki ortalama karkas et fiyatının kilo başına 15.75 lira olduğunu anlatan Kemaloğlu, "Bizim açımızdan bu fiyat eşiği makuldur" dedi. Piyasada et sıkıntısı olup olmayacağıyla ilgili olarak ise Kemaloğlu, "İthalat deniyor. Niye ithalat olsun? Piyasada hayvan bulamama gibi bir sıkıntı söz konusu değil" diye konuştu.
KUŞBAŞI 22 LİRAYI GEÇMEZ
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, ESK'nın aldığı kararın yerinde olduğunu söyledi. Karkas etin kilosunu vadeli satışlarla 17 liradan satmaya hazır olduklarını da söyleyen Tunç, "Kıymanın fiyatının 20 liradan, kuşbaşının ise 22 liradan yukarı satılmaması gerekir" diye konuştu.
İTHALAT LOBİSİ İŞ BAŞINDA
Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Murat Yörük, kırmızı et fiyatlarındaki artışın ithalat lobisinin baskısından kaynaklandığını söyledi. Et ve Süt Kurumu depolarında karkas et olduğunu bildiklerini vurgulayan Yörük, bu sürecin iyi bir şekilde atlatılabileceğine değindi.