TÜKETİCİNİN BORCU ARTIYOR
BDDK'nın yaptığı açıklamada, vatandaşın kredi kartı borçlarıyla ilgili de bilgi verildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Geçen yıldan itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 oranında artış gösterirken, bu artışın yüzde 84'ü taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklanmıştır. Taksitli kredi kartlarının kredi kartları içerisindeki payı, bu yılın haziran ayı itibariyle yüzde 56 düzeyine, takipteki bireysel kredilerin dağılımında ise kredi kartı alacakları yüzde 46 düzeyine ulaşmıştır."
BİLİNÇLİ KULLANIM ŞART!
Yeni düzenleme bir çok kartı olup sadece asgari tutarı ödeyerek hepsini idare eden tüketicileri üzse de, borç bataklarının önüne geçecek. Vatandaşın asgarisini ödemesine rağmen, hiç bitmeyen borçları, yüksek ödeme oranlarıyla daha hızlı eriyecek.
TAKSİTLİ ALIŞVERİŞ MERCEK ALTINDA
Yeni düzenlemenin en önemli bölümlerinden birisini de kartla yapılan taksitli alışverişler oluşturuyor. Düzenleme kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde bankaların riskini artırıyor. Kredi kartına taksitlerde, vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine yüzde 75 olarak uygulanan risk ağırlığı, yüzde 100'e çıkarılacak. 6-12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarlarına ilişkin yüzde 150 olarak uygulanan risk ağırlığı, yüzde 200'e, kalan vadesi 12 ayı aşanlara ilişkin ise, yüzde 200 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 250'ye çıkarılacak.