Özel soygun eğitimi

Ticarethaneye dönen okullar; öğrenciyi para kapısı, veliyi müşteri olarak görüyor. Ölçüsüzce belirlenen fiyatlar, vatandaşın belini büktü. Kimse soyguna 'dur' demiyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Eylül 2013
Özel soygun eğitimi

İÇİNDEKİLER

TAKVİM günlerdir özel okullardaki soygunu gözler önüne seriyor. Telefonlarımız kilitlendi. Binlerce veli isyan ediyor: "Hayatımız özel okullara para ödemekle geçiyor. Birisi bu soyguna 'dur' desin!" Özel okulların meydanı boş bulup başlattıkları soygun düzeni sürüyor. 'Eğitim parası' adı altında alınan binlerce liranın yanında, birer müşteri gibi görülen veliler, kıyafet, kitap kırtasiye, servis, gezi ve etkinlik gibi bahanelerle soyulmaya devam ediliyor. Okulların belirledikleri fiyatların ölçüsü ise yok. Bir okul eğitime 30 bin lira alırken, bir başka okul 20 bin lira istiyor. Bir okulda aynı kitaplar 500 lira iken, diğerinde bin liraya çıkıyor. 'Serbest rekabet' adı altında yapılan bu işlemlerde nedense veliye tercih hakkı bırakılmıyor. Veli o okulun yönlendirdiği yerden alışveriş yapmak zorunda brakılıyor.

48 BİN LİRAYA ANAOKULU
Anaokulu ücretlerinin 48 bin liraya kadar çıktığı ülkemizde, 13 yıllık eğitim ücretinin sonunda velinin sadece okula ödediği fatura 676 bin lirayı bulabiliyor. Bu ücrete öğrencinin yol, yemek, forma ve kitap parası da eklendiğinde masraf 864 bin 200 liraya ulaşıyor. Üstelik bu kadar para ödenmesine rağmen özel okulların başarıları da ortada. Üniversiteleri çoğunlukla devlet okullarından öğrenciler kazanıyor. Veli, 13 yılda ödediği bu parayı, bir kenara koysa, çocuğuna bir servet bırakabiliyor. Üniversiteden mezun olduğunda, çocuk parayı kendine sermaye yaparak, istediği şirketi kurabiliyor.

BAKANLIKLARDAN SES YOK
TAKVİM, günlerdir okullardaki kıyafet ve kırtasiye soygununu da gözler önüne serip Maliye, Milli Eğitim ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarına velinin sesini duyuruyor. Veliler bu 3 bakanlığa sorular soruyor ama hâlâ cevap alamıyor. Okullar, bir pantolonu 100 liraya, tişörtü 85 liraya satıp, kırtasiye adı altında velilerin parasına göz dikiyor. Çocukları için okullara binlerce lira kaptıran veliler, bu zorlamaya 'hayır' diyemiyor. Bunlarla ilgili velilerin soruları yetkililerce cevapsız bırakılıyor.

KIYAFET 500, KİTAPLAR 2 BİN TL
Çocuklarını okula binbir sıkıntıyla kaydettiren veliler, binlerce lira eğitim masrafı yaptıktan sonra bir de kıyafet, kırtasiye ve kitap paralarıyla sarsılıyor. Okullar, kendi belirledikleri kitap ve kırtasiye malzemelerini bin ile 2 bin lira arasında fiyatla satıyor. Aynı ürünleri dışarıdan almak 300 lirayı bile bulmuyor. 15- 20 liraya alabileceğiniz kalitedeki tişörtler, 85 liraya zorla satılıyor. Forma masrafı 500 lirayı buluyor.



BU DÜZEN NEREDE VAR!
Tablolarda, Türkiye'deki para üzerine kurulmuş özel eğitimin gerçek yüzü de ortaya çıkıyor. Veliler, çocukları için üniversiteye kadar adeta birer servet harcıyor. Sonuç ise hüsran oluyor.