Asıl mesele 6 milyar lira

Dershanelerle ilgili tartışmalar sürerken, işin ekonomik boyutunu araştırdık. Her yıl velilerin cebinden dershanelere en az 6 milyar lira akıyor. Bir öğrencinin üniversiteye kadar dershane masrafı özel dersler hariç 112 bin lirayı buluyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Kasım 2013
Asıl mesele 6 milyar lira
Milli Eğitim Bakanlığı, dershane sistemine neşter vurmaya hazırlanırken; sektörde dönen para da dudak uçuklatıyor. 1.5 milyon öğrencinin eğitim gördüğü dershane sistemine her yıl giren para 6 milyar lirayı buluyor. Bu para her yıl velilerin cebinden çıkıp dershanecilere gidiyor. Çocuğunun iyi bir okulda okumasını isteyen veliler, sınav kazandırmak adına her istenen parayı ödüyor. Dershanelerde yıllık ücretler bin liradan başlayıp, 20 bin liraya kadar çıkıyor. Lise sınavlarına hazırlanacak öğrenciler için dershane maratonu 6'ncı sınıfta başlıyor. Burada ödenen paralar bin lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Ücret,. 8'inci sınıfa gelindiğinde ise bin 500 lira ile 15 bin lira arasında oluyor. Üniversite hazırlığı için ise dershane sistemi 9'uncu sınıfta devreye giriyor. 9'uncu sınıftaki bir öğrencinin dershane ücreti 2 bin lira ile 16 bin lira arasında değişiyor. 12'nci sınıfta üniversite sınavına girecek öğrenci için dershane parası en az 2 bin 500 lira olurken, 20 bin lira isteyen de bulunuyor.



ÖZEL DERSLER DE VAR
Dershanelerde çalışan öğretmen sayısı ise 50 bini buluyor. Bu öğretmenlerin yıllık kazançları özel derslerle birlikte 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. Özellikle isim yapmış öğretmenlerin geliri hatırı sayılır boyutlara ulaşıyor. Velilerin bir çoğu çocuklarına özel dersler de aldırıyor. Özel dersin saati ise 30 lira ile 200 lira arasında değişiyor.



VELİLER İSYANDA
Dershane sistemine bir an önce son verilmesini isteyen veliler, 'soygun düzenine' isyan ediyor. Çocukların dershaneye gitmeden sınav kazanamayacak hale getirildiğini belirten veliler, "Buralar birer eğitim kurumundan çok, ticarethane haline geldi. Bizleri müşteri görüyorlar. Dolayısıyla en yüksek rakamları istiyorlar. Mecburen veriyoruz. Okullarda öğretmenler de dershaneye yönlendiriyor. Okula ayrı, dershaneye ayrı para ödüyoruz" dedi. Eskiden sadece sınav senelerinde dershaneye gidilirken, şimdi neredeyse ilkokuldan başlayarak yönlendirme yapıldığını anlatan veliler, "Dershaneciye çalışıyoruz" diye konuştu.



PARA BASIYORLAR
Birer ticarethaneye dönüşen dershaneler, darphane gibi para basıyor. Sadece üniversite sınavı için harcanan para, 1.8 milyar lirayı buluyor...
Türkiye'de halen 4 bin civarında dershane faaliyet gösteriyor. Türkiye'de üniversite sınavına giren öğrencilerin 3'te 1'inin dershaneye gittiği belirtiliyor. Türkiye genelindeki ortalama fiyatlar dikkate alındığında da, üniversite sınavına girecek bir öğrencinin yılda ortalama 3 bin lira dershane ücreti ödemesi gerekiyor. Yani 630 bin öğrenci dershanelere ortalama 1 milyar 890 bin lira ödüyor. Üniversiteye hazırlanan 40 bin öğrencinin de etüt merkezlerinde sınava hazırlandığı, yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Her öğrencinin ortalama 2 bin lira ücret ödedikleri düşünüldüğünde de, 80 milyon liralık bir eğitim gideri oluşuyor. Özel ders alarak üniversiteye hazırlanan öğrencinin gideri ise daha yüksek oluyor. Bir öğrencinin saati 120 liradan, yılda 200 saat ders aldığı kabul edilirse, velinin çocuğu için yıllık 24 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Üniversiteye hazırlanan adayların yaklaşık yüzde 1'i de (19 bin aday) özel ders alıyor. Bu adaylardan her birinin toplamda 24 bin lira ödediği düşünülürse, 432 milyonluk fatura çıkıyor. 500 bin öğrencinin 3 bin liradan bir yıllık lise hazırlık masrafı ise 1.5 milyar lira oluyor.



EĞİTİMCİ: KAPANSIN
Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Birliği Başkan Yardımcısı): Hükümetin özel okulları teşvik edici kupon sistemi yerinde bir karardır. Bu, vatandaşın önünü açacaktır. Kuponla vatandaşın dershaneye gitmesi ortadan kalkacak, dershanelere ihtiyaç kalmayacak.

Doç. Dr. Sefer Güneş (Beykent Üniversitesi): Özel okullara teşvik ve dershanelerin kapatılması, hükümetin Türkiye'yi 2023'e hazırlama projesidir. Bu çalışmanın başarısı başarıya ulaşması halinde ülkemizde yaşanan birçok sorun ortadan kalkar. Eğitimin kalitesini artırarak yapılacak değişiklikler ülkemizin bölgesinde lider olmasını sağlayacaktır.

Alaattin Dinçer (Eski Eğitim-Sen Başkanı): Düzenlemede dershaneler, etüt merkezleri, özel kurslar ve evde özel ders uygulamasının kaldırılmasına ilişkin getirilen değişiklikleri doğru bulduğumu ifade etmeliyim. Evet, bizce de eşitliği bozan bu türden yapılar kapatılmalıdır.

TWİTTER TEPKİSİ
* Yeter artık... Çocuklarımız eşit şartlarda okuyacak.
* Son derece yerinde bir adım. 2 çocuk velisi olarak destekliyorum.
* 50 yılda alınmış en önemli karar. Birçok veli gibi, ben de mutluyum.
* Dershanelerin çoğu para tuzağı. Sömürülmekten bıktık.
* Dershanelerin kapatılması şart. Hem de en kısa zamanda.
* Para ödemekten canımız çıktı. Dershanelerin verdiği hizmet de tartışılır.
* Dershaneleri desteklemek, velilere ihanettir. Hemen kapatılmalı...