ÖNEMLİ BİR MİSYON
Halit Yıldız, Türkiye'nin dünyanın 7. büyük tarım ekonomisine sahip olduğunu ve son 5 yılda en büyük istihdam artışının tarımda yaşandığını belirtti. "2012 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 2.2 büyürken tarımsal büyümenin yüzde 3.5 olduğu ve tarımsal GSYİH'nin 62.5 milyar dolara ulaştığı görülmektedir" diyen Yıldız, "Bizim için tarım bankacılığı, ticari kaygının çok daha ötesinde bir misyondur" şeklinde konuştu.
'KÖY KÖY GEZİYORUZ'
Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Yıldız, "Ekiplerimiz, 20 Mart 2013'ten Mayıs sonuna kadar bin 300'e yakın köyü ziyaret etti ve 40 bine yakın çiftçiyle iletişim kurdu" dedi.
ÇİFTÇİYE ÖZEL HASAT KART
"Türkiye'nin çiftçiye özel ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart ile çiftçilerimize ekim zamanı nakit sıkıntısı çekmeden mazot, yem, gübre, tohum alımını da kapsayan ihtiyaçlarını uygun ödeme koşullarıyla karşılama imkanı sunuyoruz. Hasat Kart'a eklenen tarım sigortası ödeme özelliği ile de olası tüm risklere karşı tarım üretimini ve çiftçileri güvence altına alıyoruz. Hasat Kart ile çiftçilerimiz günün 24 saati işlem yapabiliyor."
HER İHTİYACA UYGUN ÜRÜN VE HİZMET
Şekerbank'ın tarım ve hayvancılık sektöründe pek çok kredi ürünü bulunduğunu hatırlatan Halit Yıldız, bunları şöyle sıraladı: "Vadeli Zirai Kredi, Tarımsal Ekipman ve Demirbaş Kredileri, Damızlık Süt Sığırcılığı ve Büyükbaş Hayvan Besiciliği Kredisi ile Küçükbaş Süt Hayvancılığı ve Küçükbaş Besicilik Kredileri ürünlerimiz bulunmaktadır. 'Et ve Yumurta Tavukçuluğu Kredisi' ürünlerimizi de çiftçilerimizin kullanımına sunmuş bulunmaktayız."
BAĞ-KUR ÖDEMELERİ HASAT ZAMANINDA...
"Çiftçimize sunduğumuz yeni ürünümüz Çiftçi Bağ-Kur KMH ile de Bağ-Kur'a üye çiftçilerin, yıl boyunca tahakkuk edecek prim borçları aylık olarak bankamız tarafından ödenirken, borçlarını yılda bir kez hasat zamanı ödeyebilmelerine imkan sağlıyoruz. Böylelikle çiftçilerimiz sigorta güvencesinden kesintisiz olarak yararlanabiliyor."
EMEKLİLİKLERİNE BÜYÜK DESTEK...
"Üreten Emeklilik ürünümüzü, Türkiye'nin üreten gücü olan çiftçi, esnaf ve küçük işletmelerin emeklilik günlerini huzurlu geçirmeleri amacıyla 2011 yılında geliştirdik. Bu ürünle müşterilerimizin, tüm bankacılık işlemlerini Şekerbank üzerinden yaparak, hem maliyet avantajı elde etmelerini sağlamak hem de onların geleceğini güvence altına almalarına destek olmak istedik."
20 BİN ÇİFTÇİ İLK KEZ BANKACILIKLA TANIŞTI
"Nakit akışına dayalı kredilendirme' yöntemi ile de kırsal kökenli müşterilerimizin, zirai ve ticari tüm üretimini bir arada değerlendirip, daha önce hiç banka kredisi kullanmamış olsalar bile finansman imkanı sağlayabiliyoruz. Şu an sektörde söz konusu yöntemi bu segmentlere uygulayan ilk ve tek bankayız. Bu kapsamda bugüne kadar 20 bin çiftçi, esnaf ve mikro işletme sahibi müşterimiz ilk kez bankacılıkla tanıştı."
TARIMA YATIRIM ARTACAK
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarıma yatırımın gelecek yıl 17 milyar liraya dayanacağını belirterek, "2014 yılında 7 milyar 845 milyon lirası kamu, 9 milyar 129 milyon lirası özel sektör olmak üzere tarıma 16 milyar 975 milyon liralık yatırım yapılacak" ifadelerini kullandı. Bayraktar, 2012'de 6 milyar 429 milyon liralık kamunun tarıma yönelik sabit sermaye yatırımının, 2013'te yüzde 10.6 artışla 7 milyar 113 milyon liraya çıkmasının beklendiğini, bu rakamın 2014'te yüzde 10.3 artışla 7 milyar 845 milyon lira olmasının öngörüldüğünü söyledi. Özel sektörün tarıma yönelik sabit sermaye yatırımlarının 2012 yılında 8 milyar 360 milyon lira olduğunu anımsatan Bayraktar, bu rakamın 2013 yılında yüzde 1 artışla 8 milyar 444 milyon liraya çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi. Bayraktar, gelecek yıl özel sektörün tarıma yönelik sabit sermaye yatırımlarının yüzde 8.1 artışla 9 milyar 129 milyon lira olacağı öngörüsünde bulunulduğunu kaydetti. Şemsi Bayraktar, tarıma yönelik sabit sermaye yatırım toplamının 2014 yılında yüzde 9.1 artarak 16 milyar 975 milyon liraya ulaşacağının tahmin edildiğini kaydederek, söz konusu yatırımların 7 milyar 845 milyon lirasının kamu, 9 milyar 129 milyon lirasının ise özel sektör tarafından yapılmasının beklendiğini dile getirdi.
TRAKTÖR SAYISI YÜKSELDİ
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında ve 9 aylık toplamda, geçen yılın aynı ayları ve dönemine göre gerileyen trafiğe kaydı yapılan traktör sayısının, Temmuz'dan sonra artışa geçtiğini söyledi. Trafiğe kaydedilen traktör sayısının, Ocak-Eylül dönemleri itibarıyla 2012'ye göre yüzde 5.7 gerileyerek 38 bin 207'den 36 bin 46'ya indiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu: "9 ayın toplamında trafiğe kaydı yapılan traktör sayısı düştü ama Temmuz ayından itibaren artış söz konusu. Eylül'de trafiğe kaydı yapılan traktör sayısı, 2012 yılının aynı ayına göre, yüzde 35.3 artarak 3 bin 718'den 5 bin 30'a çıktı."