ÖNCE TALEP EDİN
Çünkü bankalar alınmış mahkeme ve Yargıtay kararlarına rağmen paraları istiyor. Vatandaşların imdadına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yetişti. Bakan Yazıcı bankalarla ilgili sorunlarda ne yapılması gerektiğini anlattı. Yazıcı "Vatandaşlarımız öncelikle kredi kartını düzenleyen veya kredi veren bankaya başvuruda bulunarak söz konusu kesintilerin iade edilmesi talep etmelidir" dedi. Banka tarafından olumsuz cevap verilmesi halinde izlenecek yol hakkında bilgi veren Yazıcı, ikamet edilen yerdeki, illerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlıklar bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuruyu önerdi.
KARAR BAĞLAYICI
Değeri bin 191 liraya kadar olan uyuşmazlıklar için tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Yazıcı, "Bu değere kadar olan uyuşmazlıklarda verilecek kararlar bağlayıcı olup, İcra İflas Kanunu'nun hükümlerine göre yerine getirilir. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlar ise delil niteliği taşımaktadır. Yerine getirilmemesi halinde tüketici mahkemelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir" ifadesini kullandı. Yazıcı, hakem heyetlerince bankaların çeşitli başlıklar altında alınan ücretlerin iade edilmesi yönünde bağlayıcı karar alması durumunda, söz konusu kararın tebliğinden itibaren yerine getirilmemesi halinde icra müdürlüklerine başvuruda bulunulmasını da önerdi.
* * *
UZUN TAKSİTTE SON 15 GÜN
BDDK'nın kredi kartı ve tüketici kredileriyle ilgili taksit sınırlamasında son 15 güne girildi. Zamanın daralması özellikle cep telefonu ve elektronik eşya almak isteyen vatandaşları hareketlendirdi. Vatandaşlar 12 taksit imkanından son kez yararlanmak için elektronik mağazalarını kalabalıklaştırdı. Öte yandan BDDK Başkanı Mukim Öztekin, getirilen sınırlamaların düzenleme öncesinde alınmış ya da yeniden yapılandırılmış ihtiyaç kredilerini kapsamayacağını bildirdi.
* * *
KREDİ KARTINA DİSİPLİN GELİYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırı getirmesine yönelik uygulamasına sanayicilerden destek geldi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Doğru bir adım biraz daha da sıkılaştırılabilirdi. Taksitler kısaltılabilirdi. Malın ömründen uzun taksit yapılıyor" dedi. Özdebir, çalışanların ikide bir battığına dikkat çekerek, 'Evime haciz geldi, hapse gireceğim' diyerek tazminatlarını isteyebiliyordu. Sınırlama insanları disipline eder" dedi. Beyaz eşya ve otomobil satışına yansımalarına ilişkin olarak Özdebir, "Beyaz eşyanın tamamını biz üretmiyoruz. İçindeki saçtan birçok şey ithal ediliyor. Bu da cari açığı etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu. Hazal ATEŞ