Konut garantisi

Firmaların 'maketten satış' olarak adlandırılan inşaatları bitirememe ihtimaline karşı bina tamamlama sigortası devreye giriyor. Böylece vatandaşın mağduriyeti önleniyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Aralık 2013
Konut garantisi
Resmi Gazete'de yayımlanan 6502 No'lu Tüketicinin Korunması Kanunu'ndaki 'bina tamamlama sigortası'na göre yapı şirketleri, satışlara başlamadan önce projelerini tamamlanmama ihtimaline karşı sigortalayacak. Ancak sigorta şirketlerinin, sigortalanacak niteliklere sahip olmadığı düşünülen firmalara teminat verme zorunluluğu bulunmayacak. Konu hakkında konuşan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, sigorta yaptırılmazsa bakanlıkça belirlenen diğer teminat veya şartların sağlanmasının gerekli olduğunu söyledi. Ülken, "Bu tür sigortalarda, bu zorunluluğun sigorta şirketleri bakımından bağlayıcı olmaması, sigorta şirketlerinin riski sigortalanabilir bulmaması ihtimalinin de göz ardı edilmemesi önemlidir. Bina tamamlama sigortasının kapsamı ve şartları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenecektir. Bu çalışma tamamlandıktan sonra sigorta sektörünün bakışına dair net bir yorum yapılması mümkün olabilecektir" dedi.

HAZİNE BEKLENECEK
Bu sigortanın uluslararası reasürans piyasalarında çoğunlukla 'surety bond/performance bond' adıyla bilinen kefalet bonoları kapsamında değerlendirildiğini anlatan Ülken, "Yürürlüğe giren bina tamamlama sigortasına ilişkin reasürans kapasitesine dair değerlendirme yapılabilmesi için öncelikle Hazine Müsteşarlığı'nın sigorta koşullarına dair çalışmasını tamamlaması gerekecektir. Bu sigorta türü için oluşturulacak genel şartlar, prim hesabına dair kriterler/sınırlamalar ve bunların reasürans piyasalarındaki ürünlerle uyumluluğu, inceleme yapılacak inşaat firmalarının maddi durumlarının şeffaflığı gibi ciddi önem taşıyan hususlar belirli olmadan yorum yapmak mümkün olamamaktadır" şeklinde konuştu. İnşaat tamamlama sigortalarında riskin hangi durumlarda gerçekleşmiş sayılacağı konusunda da görüş bildiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Uluslararası piyasalarda kefalet bonoları ile üstlenicinin yüklendiği işi iflas, mali bünye zafiyeti, yetersiz teknik kapasite nedeniyle yerine getirememesi halinde alacaklıya güvence sağlanmaktadır. Sigorta kapsamına göre müteahhit firmanın tanımlanacak riskler nedeniyle inşaat faaliyetini durdurması halinde sigorta şirketinin söz konusu projenin tamamlanmasına ilişkin maliyetleri üstlenerek tüketici mağduriyetlerini gidermesinin amaçlandığı düşünülmektedir. Bu konudaki riskin hangi koşullarda gerçekleşmiş sayılacağına ilişkin kriterlerin ise Hazine Müsteşarlığı'nın çalışmasından sonra ortaya konulacağı düşünülmektedir."