Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üçüncü denemenin de bir bölümünü üstlenecek. Mevcut uygulamada, SGK tüp bebekte en fazla 2 deneme için ödeme gerçekleştiriyor. İlk denemede faturanın yüzde 75'ini SGK üstlenirken, ikinci denemede bu oran yüzde 70'e düşüyor. Mevcut sistemde tüp bebek tedavisi yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmamış olması gerekiyor. En az 5 yıllık sigortalılık süresi olacak, en az 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.
YAŞ SINIRI DEĞİŞTİ
SGK, geçtiğimiz günlerde tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen aileler için yaş sınırını 38'den 40'a yükseltti. Tüp bebek tedavisi için ayrıca, son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun, 4 doktordan oluşan sağlık kurulları tarafından belgelenmesi şartı getirildi. Tedavi için gerekli sağlık kurulu raporunun bünyesinde, kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği bulunan sağlık kurumlarından alınabileceği belirtiliyor.
KREŞ YARDIMI DA VAR
Pakette, ailelere kreş yardımı ve yurt dışında yaşayan mavi kartlı Türk vatandaşlarına ilişkin de düzenlemeler yer alacak. Devlet alacaklarına da yeniden yapılandırma fırsatı verilecek. Bu kapsamda SGK prim borcu, belediye, elektrik, su, vergi gibi borçlarla ilgili daha önce çıkartılan yeniden yapılandırma yasasından yararlanan ancak ödeme konusunda sıkıntıya düşenler için yeniden yapılandırmaya gidilmesi öngörülüyor. Yasa kapsamı dışında kalan ancak devlete borcu olan diğer kesimlerin de bu haklardan yararlanmasını sağlayacak hükümler üzerinde çalışılıyor. Yapılandırma sırasında borcun faizinde indirime gidilecek.
50 BİN ÇİFT DENİYOR
Türkiye'de doğumların yüzde 5'i tüp bebek yöntemiyle gerçekleşiyor. Her yıl 1.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği Türkiye'de, 50 bin çift de anne baba olabilmek için tüp bebek yöntemini deniyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2012 verilerine göre tüp bebek merkezi sayısı da 130'a ulaşmış durumda.
Hazal ATEŞ