Kral tüketici

Tüketiciler için yarın yeni bir dönem başlıyor. Yürürlüğe girecek yasa ile alışverişten bankaya kadar her yerde yeni kurallar geçerli olacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :27 Mayıs 2014
Kral tüketici
Yaşamımızı kolaylaştıracak yeni Tüketici Yasası yarın yürürlüğe giriyor. Bankaların vatandaşı bezdiren ücret ve komisyonlarına sınırlama getiren yasa, keyfi uygulamaların ve dayatmaların da önüne geçiyor. Yasa alışverişlerde de tüketicilere yeni haklar getiriyor. Konut satışlarından, internetten ve kapıdan satışlara abonelik sonlandırmaya kadar pek çok konuda tüketiciyi rahatlatacak düzenlemeler yürürlüğe giriyor.

NELER DEĞİŞTİ

CAYMA SÜRESİ ARTTI
Kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarılıyor.

30 GÜN ŞARTI
İnternet sitelerinden veya telefonla sipariş verilen firmalardan yapılan mesafeli satışlarda yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre; satın alınan malın teslimi hiçbir koşulda 30 günü geçemeyecek. Bu süre içinde teslimat yapılmazsa, sözleşme otomatik iptal edilecek. Vatandaş parasını 14 gün içinde faiziyle birlikte geri alacak.

KONUT SATIŞINA DÜZEN
Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak.
Belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için bina tamamlama sigortası yaptırılması zorunlu olacak.
Tüketici, 14 gün içinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak.

YALAN İNDİRİME SON
Gerçeği yansıtmayan indirimli satışlar yasaklanıyor.
Malların güvenli kullanımına ilişkin bilgilerin Türkçe olması zorunlu olacak.
'Saadet zinciri' olarak bilinen piramit satış sistemleri yasaklanarak tüketici mağduriyetleri önlenecek.

MASRAFLAR FİRMADAN
Bazı ilçelerde birden fazla oluşturulacak olan tüketici hakem heyetleri ile birlikte 3 bin TL'ye kadar çıkan uyuşmazlıklar çözülecek. Tüketici şikayetinde haklı çıkarsa tebligat ve bilirkişi masrafları şikayet edilen firmadan alınacak.

ZORLA SİGORTAYA SON
Bankaların alacağı ücret ve komisyonları BDDK belirleyecek. Sözleşmeler en az 12 punto olacak. Sözleşme şartları tüketici aleyhine değiştirilmeyecek. Sözleşme dışında, herhangi bir ek bedel istenemeyecek. Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek, kredi hesabından işletim ücreti alamayacak. Kredi sözleşmesi imzalanmadan, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunlu olacak. Kredi sözleşmeleri ile ilgili olarak tüketici isteği dışında sigorta yapılmaya zorlanamayacak. Bankalar talimat olmadan, kredili mevduat sözleşmesi yapamayacak.

GARANTİ SÜRESİ GENİŞLİYOR
Yasa ile hak arama yolları kolaylaşıyor. Gümrük Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelikle tüketicilerin garanti süresi içindeki haklarının sınırları da genişletiliyor. Değiştirilen mallar da bile garanti süresinin en az 1 yıl olması öngörülüyor. Böylece, değiştirilen bir malın garanti süresi en az 1 yıl olacak.

ONARIM HAKKI VAR
Tüketicinin ürünle ilgili 'onarım hakkını' seçmesi halinde satıcı işçilik masrafı, parça bedeli ve başka bir ücret isteyemeyecek. Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı, malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye iade etmek zorunda olacak. Tüketicinin malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi hakkını seçmesi durumunda, satıcı veya üretici talebin bildirilmesinden itibaren azami 30 iş günü içinde bu talebi yerine getirmeye zorunlu olacak.

ABONELİKLERDE ÇİLE BİTECEK
Aboneliğe son verme isteği, süresi içinde yerine getirilmezse, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.
Vatandaş imzaladığı elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi abonelik sözleşmesini feshedebilecek. Vatandaştan herhangi bir bedel talep edilemeyecek. İnternet üzerinden yapılan abonelikler yine internet üzerinden bitirilebilecek.